Beszámoló a helytörténeti kutatóknak szervezett workshopról

2023.04.05.
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára 2023 márciusában két alkalomból álló workshopot szervezett a helytörténetírás módszertanáról helytörténeti kutatók számára. A program a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány támogatásával a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó Minipályázatok segítségével valósult meg.

Az első alkalommal négy előadást hallgathattak meg az érdeklődők a településtörténet-írás elvi kérdéseiről, az egyháztörténeti források kutatásáról, a középkori forrásokról és a 20. század történetének papíralapú és digitális forrásairól. Az előadások után a helytörténeti kutatók az előadóktól és a levéltár munkatársaitól is kérdezhettek a helytörténetírás forrásaival, módszertanával kapcsolatban.

A workshop második alkalmán az Eötvös Károly Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteményével, a múzeumi néprajzi és a régészeti forrásokkal, valamint a levéltári kutatás legfontosabb szabályaival, lehetőségeivel ismerkedhettek meg a helytörténeti kutatók. Az előadások után workshop keretében szabadon kérdezhettek az érdeklődők az előadóktól és a levéltár munkatársaitól.

Mindkét alkalommal lehetőséget biztosítottunk a levéltári kutatáshoz szükséges online regisztrációra, valamint a levéltár kutatótermében különböző időszakokból és többféle irattípusból mutattunk be helytörténeti kutatáshoz felhasználható levéltári forrásokat.

A workshop kiváló fórumot teremtett a helytörténeti kutatókkal való személyes találkozásra, a kutatás módszertanának és a levéltári forrásoknak, adatbázisoknak a bemutatására, az egyéni konzultációra.

 

A Veszprém vármegyei hírportál (VEOL.hu) beszámolója a rendezvényről:

https://www.veol.hu/helyi-kultura/2023/03/workshopot-tartottak-veszpremben-helytorteneti-kutatok-szamara?fbclid=IwAR1Q9xRwnLHRt3DLfWvzYzN9pG6MczZvDIvmDI65fBvvjVqGyx6C6-p1Q4Q

 

A rendezvényen készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban vagy az alábbi linkekre kattintva:

https://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/melyfuras_i_workshop

https://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/melyfuras_ii_workshop

 

 

A rendezvény előadásairól a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület készített felvételeket, melyek az alábbi linkeken tekinthetők meg:

https://www.youtube.com/watch?v=vT-93v8ZQEA

https://www.youtube.com/watch?v=4JZ-xM3dgIU

 

 

A rendezvényről a Veszprém TV tudósítását az alábbi linken érhetik el:

https://www.veszpremtv.hu/hiradas-2023-03-17/?fbclid=IwAR2wMuEYtbsydM-XRRhYmLQNtxxbrSOeoCbTh11W-2PMR4vtA7RX8P5N8H4

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2023.06.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges