A veszprémi egyházmegye igazgatása a 18. században (könyvbemutató)

2016.04.25.
Tisztelt Érdeklődők! A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár tisztelettel meghívja Önöket a Szaléziánumba (Veszprém, Vár utca 31.), 2016. május 2-án, hétfőn 17 órakor, Hermann István "A veszprémi egyházmegye igazgatása a 18. században (1700–1777)" című könyvének bemutatójára, mely a Gizella-napi programok keretében kerül megrendezésre. A kötetet Dr. Gárdonyi Máté, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára mutatja be.

A reformáció térnyerése és az oszmán hódítás, aminek következtében a veszprémi egyházmegye a 16–17. században a hó­doltság és a Magyar Királyság határvidékére került, magával hozta a katolikus egyházi struktúra szinte teljes eltűnését a püspökségnek a Dunántúl közel felét felölelő területéről. A törökellenes visszafoglaló háborúk sikere, majd a Rákóczi vezette szabadságküzdelem lezárása az 1710-es évektől kez­dődően megteremtette az egyházmegye újjászervezésének feltételeit. Az ezt követő bő fél évszázadban a katolikus egyház újraintézményesült a Dunántúl középső területein. A legfontosabb feladatot a hívek lelkigondozásának és a papság utánpótlásának a biztosítása jelentette. Mindkettőnek elengedhetetlen feltétele volt a plébániák számának növelése, s ezzel együtt az egyházi irányítás hatékony megszervezése.
Jelen kötet ezt a folyamatot követi végig az 1700-as évek kezdetétől egészen 1777-ig, a dunántúli egyházmegyék átszervezéséig. A plébániahálózat változásai mellett bemutatja az egyházmegye irányításában szerepet játszó helynökök, kanonokok és kerületi esperesek szerepét, kiválasztásuk mechanizmusát is. A kötetben foglaltakat archontológiai és topog­ráfiai adattár, valamint térképmellékletek egészítik ki.
A szerző 1977-ben született Pápán. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett történelem és latin szakos diplomát. A Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, majd a Veszprém Megyei Levéltár munkatársaként tíz éve foglalkozik a veszprémi egyházmegye 18. századi történetével.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet!

A könyvbemutatón készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/a_veszpremi_egyhazmegye_igazgatasa_a_18_szazadban_konyvbemutato

Utolsó frissítés:

2016.05.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges