A bakonyi betyárok nyomában. Levéltár-pedagógiai foglalkozásokon vettek részt a veszprémi báthorys diákok

2021.09.21.
2021. szeptember 14–16. között a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskolából három osztály érkezett hozzánk levéltár-látogatásra. Az iskola 5.b és 5.c osztály tanulói levéltár-ismertető foglalkozáson, a 6.c osztály tanulói pedig egy tematikus levéltári órán vettek részt.

A levéltár-ismertető foglalkozáson a diákok a levéltár történetéről, működéséről, feladatairól, a levéltárban őrzött érdekes és különleges történeti iratokról, a levéltár épületéről hallottak. Az osztályok megtekintették a levéltárról szóló állandó kiállításunkat, megismerkedtek levéltári forrásokkal, a családtörténeti kutatás alapjaival.
A tematikus levéltári óra a bakonyi betyárok életéről szólt, amelyet izgalmas és érdekes levéltári forrásokon keresztül mutattunk be a báthorysoknak. A foglalkozás történelmi főszereplője Milfajt Ferkó bakonyi betyárvezér volt, akinek az életén keresztül megismerhettük, hogy kik voltak a betyárok, hol és hogyan éltek a 19. század első felében. Eredeti levéltári források bemutatásával, játékos csoportfeladatokkal, térképismerettel, digitális táblánk segítségével érdekes online vetélkedővel próbáltuk a történelmet közelebb hozni, élővé tenni számukra. Nagy élmény volt a lelkes és nyitott, a történelem iránt érdeklődő diákoknak a levéltár kincseit bemutatni.

Köszönjük, hogy eljöttetek hozzánk! Várunk vissza benneteket!

A levéltári foglalkozásokról készült fotók megtekinthetik a Galériák menüpontban vagy az alábbi linkre kattintva:

https://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/a_bakonyi_betyarok_nyomaban_bathorys_diakok_latogatasa_a_leveltarban_2021

Utolsó frissítés:

2021.11.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges