Jelenlegi hely

Hazatért a kiváltságlevél

2018.12.17.
2018. december 11-én nagyszámú érdeklődő jelenlétében, ünnepi külsőségek közepette került sor a Szombathely város kiváltságlevele, 1607 című kötet díszbemutatójára a szombathelyi városháza földszinti termében.

Fotó: CsG
Az egyházmegyei levéltár anyagának rendezése közben 2017-ben, több évtizedes lappangás után előkerült oklevél hasonmás kiadását közreadó kötet az MNL Vas Megyei Levéltára, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár és a Szülőföld Kiadó közös gondozásában jelent meg.
A könyv tartalmazza a privilégiumlevél latin átírását és magyar fordítását, továbbá a szombathelyi városi kiváltságlevelek történetét feldolgozó tanulmányt és ismerteti az okleveleket kiadó uralkodók és püspökök rövid életrajzát.
Az ünnepi esemény végén dr. Székely János püspök – nemes gesztussal élve – az egyházmegye őrizetében szerencsés módon fennmaradt oklevelet visszaszolgáltatta eredeti tulajdonosa, a város számára. A megyés főpásztor ennek jegyében jelképesen átnyújtotta a privilégiumlevelet dr. Puskás Tivadar polgármesternek, aki végleges levéltári megőrzésre átadta a megyei levéltár képviseletében megjelent dr. Melega Miklós igazgatónak.
A rendkívüli iratátadás révén az egykori városi levéltár legnagyobb becsben tartott, 1-es számot viselő okiratával, Szombathely legrégebbi fennmaradt kiváltságlevelével, egy várostörténeti szempontból kimagasló jelentőségű dokumentummal gazdagodott az MNL Vas Megyei Levéltára. 

 

Utolsó frissítés:

2018.12.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges