Jelenlegi hely

Tenni a hazáért

2018.03.14.
2018. március 12-én dr. Fazekas Rózsa, a Nyíregyházi Egyetem tanára, a Károlyi Kutatócsoport tagja az 1848–1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékező délelőttünkön a nagykárolyi Károlyi család korabeli életébe engedett bepillantást.

Az ünnep előtti napokban minden évben nagyobb figyelem fordul a reformkor nagyjaira. Az ismert történelemformálók mellett voltak olyanok is, akik szintén sokat tettek a hazáért, bár közülük csak kevesen küzdöttek az élvonalban. Szatmár megye egyik legjelentősebb családja, a Károlyi azonban több okból is figyelemre méltó. A három fivér és feleségeik különbözőképpen viszonyultak a történésekhez. István, a legidősebb fiú, betegsége ellenére is lelkesen vett részt az eseményekben, szerepet vállalt benne, pénzt ajánlott a honvédsereg szervezésére. Lajos igyekezett elszigetelődni minden forradalmi cselekedettől, sőt királyi megbízatást is vállalt. György, mint Széchenyi és Wesselényi barátja feleségével, Zichy Karolina grófnővel lelkesen üdvözölte a forradalmat. A bátor és szókimondó Karolina grófnő testvérével, Batthány Lajos feleségével, Antóniával nemzeti szalont működtetett. A szabadságharc végén Haynau éppen az ő Pesten álló, a legmodernebbek közé tartozó palotájukat választotta főhadiszállásul. A harcok és a családtagok különböző világlátása összekuszálta az életüket. Különböző időpontokban, de mindhárom fiút letartóztatták és börtönbe vetették. Feleségeik igyekeztek közbenjárni az érdekükben, de a súlyos csapást nem kerülhették el. Mindhármójukat rövidebb-hosszabb időre börtönbe vetették, István és György súlyos pénzbüntetést kapott. A feleségek külföldre menekültek, és csak évek múltán térhettek haza.

A Fazekas Rózsa élvezetes előadásának segítségével tett időutazásnak részese volt a felnőtt érdeklődők mellett a Zrínyi Ilona Gimnázium 30 diákja is. Az ünnep tiszteletére elkészült a Smid Enikő által összeállított kiállítás, amelyben a levéltári őrizetbe került 170 éves, témánkhoz kapcsolódó iratokat láthatott a nagyközönség. 

Média:

Utolsó frissítés:

2018.03.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges