Online pénztörténeti előadások a levéltár honlapján

2023.05.08.
3. máj. 8. A pénz meghatározó dolog életünkben. Talán nem is szükséges részletezni ennek okait, hiszen folyamatosan nyomon követjük kiadásainkat, bevételeinket. Nem volt ez másképp a korábbi évszázadokban sem, a különbség, hogy a középkor vagy akár a koraújkor embereinek tudni kellett az adott érme értékét, hiszen az akkoriban forgalomban lévő különböző aranyforintok eltérő súlyuk miatt más-más váltóval rendelkeztek.

A magyar forint 1946-ban történt bevezetéséig a Magyarországon forgalomban lévő pénzek rengeteg változáson mentek keresztül, nemcsak küllemüket, de árfolyamukat tekintve is. Sőt a pénzhamisítás sem modernkori „találmány”. Ezen részletek és ismeretek azonban a történeti témák között gyakran elsikkadnak, pedig a korabeli limitációk, és a folyamatosan változó pénzárfolyamok fontos helyet töltenek be a gazdaságtörténeti kutatásokban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár „Epizódok a magyar numizmatika történetéből” című online programjával szeretne betekintést nyújtani a pénztörténeti kutatásokba. Az érdeklődök három, május 5-től elérhető előadást tekinthetnek meg YouTube-csatornánkon.

Ulrich Attila, Nyíregyháza megyei jogú város alpolgármestere a 15–16. századi pénzárfolyamok változását mutatja be. Veres Tünde, a nyíregyházi levéltár segédlevéltárosa a regéci uradalom 17. század végi pénzgazdálkodásába nyújt betekintést, a birtok számadásain keresztül. A pénzhamisítás 18–19. századi kifinomult módszerére világít rá előadásában Novák Ádám, a Debreceni Déri Múzeum numizmatológusa. A pénzhamisítás gyakran egyéni haszonszerzésre irányul, azonban Kántás Balázs, az MNL Országos Levéltárának munkatársa annak politikai vonulatát mutatja be; hogyan használták katonai hadműveletként a második világháború alatt.


 

 

Utolsó frissítés:

2023.05.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges