Jelenlegi hely

Magyarul Európában, 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban. Vándorkiállítás megvalósítása interaktív elemekkel

2024.09.04.
A Magyar Nemzeti Levéltár is csatlakozik a 2024 júliusában útjára bocsájtott „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” programsorozathoz a „Magyarul Európában” című vándorkiállításával.

2024. szeptember 14-től a vándortárlat Nyíregyházára érkezik az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltárába, ahol a nyitónapon 10.00-18.00-ig a kiállítás mellett workshoppal (interaktív család-és helytörténeti tudásmegosztó alkalom) várjuk az érdeklődőket a nyíregyházi Tirpák Fesztivál keretében. A tárlat 2024. szeptember 16. és szeptember 19. között díjtalanul megtekinthető a levéltárban munkaidőben.

 

A Magyarul Európában címet viselő tárlat húsz installációból áll, egy törzsanyagból, amelyet mindig három elemmel egészít ki a kiállításnak éppen otthont adó vármegye. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a térség felekezeti sokszínűségét, nemességét és a Nyíregyházát körülvevő bokortanyavilágot elevenítik fel ezek a tablók. A kiállítás korabeli dokumentumok digitális másolatait tárja a nézők elé. A képeken keresztül felvillantja azokat a sorsfordító eseményeket országunk történetéből, amelyek az elmúlt 1100 évet meghatározták, valamint felidézi az Európai Unióhoz való csatlakozás előzményeit, majd magát a folyamatot és annak hatásait is. A tárlat olyan témákat ölel fel, mint a középkor, reformáció, az oszmán hódítás és hatása, a felvilágosodás, a modern állam létrejötte, a kultúra, a sport, a tudomány, az ország szerepe Európa újraegyesítésében, az 1956. évi forradalom és 1989-ben a határnyitás. A Magyarul Európában című vándorkiállítás részeként, a levéltári dokumentumokhoz kapcsolódóan online elérhető, interaktív tartalmak várják majd mindenhol a felnőtteket és a gyerekeket. A vándorkiállítás önálló felfedezése és megismerése mellett így lehetősége nyílik az érdeklődőknek arra is, hogy a számukra izgalmas témákban elmélyedjenek, ugyanis a kiállítás molinóján elhelyezett QR-kód beolvasásával, okoseszközeik segítségével könnyen és gyorsan elérhetik a kapcsolódó levéltári feladatokat és játékokat. A tárlathoz kapcsolódóan a levéltári szakemberek családtörténeti és helytörténeti kurzust, kutatási, módszertani tudásmegosztási alkalmat tartanak. A levéltár szakmai tanácsadói és szolgáltatói tevékenységgel is a résztvevők szolgálatára áll, fókuszban a családtörténet- és a helytörténeti kutatással (egyebek mellett iskolatörténet, egyháztörténet, településtörténet, helyi gazdasági és társadalmi kutatások, nemzetiségkutatás). Ezen eseményeken a levéltárosok ismertetik a résztvevőkkel a hely- és családtörténeti kutatások alapjait, módszereit és lehetőségeit."

 

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében jött létre.

https://kultura.hu/esemenyek/nyiregyhaza-1100-eve-europaban-20-eve-az-europai-unioban-interaktiv-vandorkiallitas

 

Utolsó frissítés:

2024.09.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges