Jelenlegi hely

Levéltári nap Vágsellyén

2022.09.14.
2022. szeptember 9-én tartotta a Nagyszombati Állami Levéltár Galántai Fióklevéltárának Vágsellyei kirendeltsége az ez évi levéltári napját. A vágsellyei levéltárral két évtizedes kapcsolata van levéltárunknak, így örömmel tettünk eleget a meghívásnak.

Az idei konferencia a Segíteni, védeni és menteni! címet viselte, az előadók nagy része a rendvédelmi szervek helytörténeti (tűzoltóság, rendőrség, csendőség, titkosszolgálatok) működését mutatták be, de hallhattunk az egészségügyről, orvosi életpályáról, árvák ellátásáról és menekültválság kezeléséről is. Az előadások a 16. századtól egészen a 1980-as évekig, helyi tűzrendeletektől, csendőrparancsnokság történetén át területi nemzetbiztonság működéséig igen széles témakörökben mutatták be az állami szervek és egyesületek tevékenységét, valamint a magánszemélyek társadalmi szerepvállalását Az előadók közt voltak szlovák, cseh, és magyar levéltárosok. Levéltárunkból Kujbusné Mecsei Éva és Szemán László vettek részt, akik a Nyíregyházi Jótékony Nőegylet és árvaházának történetéről, valamint az 1916-1917-es erdélyi menekültválság nyíregyházi kezeléséről szóltak.

A konferenciához hagyományosan egy informatív és látványos kiállítás is kapcsolódott, amelyben számos szlovák közgyűjtemény és magánszemély írott és tárgyi forrását mutatták be.

Meghívó

Média:

 

 


 

 

Utolsó frissítés:

2022.09.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges