Levéltári kiállítás Iserlohnban

2019.05.17.
2019. május 10-én nyílt meg Iserlohnban az a kiállítás, amelyen a testvérvárosok sorában Nyíregyháza és a mi levéltárunk is bemutatkozott.

A városi delegációban helyet kapott levéltárunk munkatársa, Szemán László is. A Nyíregyházával kialakított testvérvárosi kapcsolat 30 éves jubileuma, valamint az Európa-nap alkalmából a német város vezetősége a holland Almelo és a lengyel Chorzów képviselőit is vendégül látta. Május 10-én a városi levéltárnak (Stadtarchiv Iserlohn) helyet adó Alte Post (régi postahivatal) épületében Iserlohn és a három testvérváros kincseit bemutató kiállítást nyitották meg. A roll upokon látható források  áttekintést adtak a városok történelméről, fejlődéséről és a levéltárakban őrzött értékes és látványos iratokról. A kiállításhoz egy-egy dokumentumról bővebb információt is tartalmazó, négynyelvű kiállításvezető is készült. A nyíregyházi rész összeállítói Galambos Sándor és Kujbusné Mecsei Éva voltak.

A rendezvény megnyitóján Szemán László az általa felolvasott beszédben többek között köszönetet mondott a német kollégáknak a két levéltár eddigi sikeres együttműködéséért, az iserlohni városi levéltár segítségével elkészült forráskiadványokért.

A program zárásaként Rico Quaschny, az iserlohni levéltár vezetője bemutatta az érdeklődőknek az intézményt. Németországban a levéltárakat szabályozó törvény tartományi szintű. Az iserlohni levéltár működését az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány levéltári törvénye szabályozza, amely kimondja, hogy minden város köteles levéltárat fenntartani, amely a maradandónak és megőrzendőnek tartott iratokat rendszerezi és megőrzi. Quaschny úr röviden ismertette a levéltár történetét, kitért az ott őrzött irattípusokra (oklevelek, protokollumok, levelek, térképek, fotók, hivatalos iratok, hagyatékok, cégek iratai, plakátok, újságok). Nemcsak a papír alapú dokumentumokat veszik át, hanem a digitálisan keletkezetteket is. Raktáraik minden előírásnak és igénynek megfelelnek, az iratokat kizárólag savmentes dobozokban tárolják, valamint elég szabad kapacitással bírnak, így még annak ellenére sem fognak egyhamar megtelni a polcaik, hogy mindent gyűjtenek, ami iserlohni vonatkozású és ami Iserlohnban keletkezett. Azokat a beszédeket is elkérték, amelyeket a delegációk tartottak.

Az iserlohni levéltárban körülbelül 2500 ifm irat található a 14. századtól napjainkig, valamint egy 20 ezer kötettel rendelkező könyvtár, amely alapvetően a levéltár munkatársainak munkáját segíti. A kutatók számára a kikért iratokat két levéltáros kolléga adja ki és veszi vissza a nap végén.

A kiállítást a tervek szerint jövőre Nyíregyházán is megtekinthetik az érdeklődők.

Utolsó frissítés:

2019.05.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges