Jelenlegi hely

„Karnyújtásnyira a történelem”

2019.05.02.
2019. április 29-én az „Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből” című sorozatunk rendezvényére, Alföldi Vilma legújabb könyvének bemutatójára számos érdeklődő és érintett látogatott el a levéltárba.

 

A kötet szerzője, dr. Alföldi Vilma Olcsván született, Vásárosnaményban érettségizett, az ELTE-n diplomázott. A váci múzeum munkatársaként Vác dualizmus kori történetéből doktorált. Dolgozott az Új Magyar Központi Levéltárban, majd az Országos Levéltárban. Kutatta Pest megye és települései mútját, számos igazgatástörténeti, levéltármódszertani írást publikált. Nemrég megjelentette Olcsva történetét a Károlyi-uradalom időszakára koncentrálva. Neki köszönhetően idézhető majd fel a település elmúlt százada a megmaradt fotók segítségével. A szomszédos Vitka történetének fehér foltjaihoz levéltárosként közelítve az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött dokumentumok segítségével a Kötél általi halálra ítélem. Budapest–Nyíregyháza–Vitka, avagy egy országosnak beállított „államellenes szervezkedés” felszámolása, 1949–1953 című kötetében eddig még feltáratlan koncepciós pereket ad közre.

A vendégeket köszöntő dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere, 17. századi gazdaságtörténettel és numizmatikával foglalkozó történész, a kötet kapcsán a személyes történelem megismerésének a fontosságára hívta fel a figyelmet. Dr. Tilki Attila, aki országgyűlési képviselőként támogatja és segíti a helytörténetírást, így Alföldi Vilma kutatásait is, történelemtanárként a források jelentőségét, jogászként pedig a perek szerepét emelte ki. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, a Nyíregyházi Egyetem hajdani oktatója nemcsak tanította a 20. századi magyar történelmet, hanem forráskiadással is igyekezett bővíteni a korszakról az érdeklődők ismereteit. Történelmi áttekintője után Bandi István, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos kutatója ismertette a könyvet és ajánlotta a budapestiek után a nyíregyházi olvasók figyelmébe.

A kötetet hamarosan Vásárosnaményban is bemutatják.

Média:

 

Utolsó frissítés:

2019.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges