Iskolai közösségi szolgálat a levéltárban

2021.07.23.
Iskolai közösségi szolgálatnak adott teret levéltárunk július első felében. A résztvevő diákok a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból és a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumból érkeztek az intézményünkbe.

A levéltárban töltött idő alatt a diákok megismerhették a levéltár tevékenységét és bekapcsolódhattak bizonyos munkafolyamatokba (digitalizálás, rendezvények, levéltár-pedagógiai órák előkészületei), továbbá adminisztratív és adatbeviteli munkákat végeztek. Részt vettek a Megyei Értéktár fotókiállításán, melyet egy várostörténeti séta követett.

A közösségi szolgálat idején végzendő feladatok összeállítása során arra törekedtünk, hogy a levéltárban folytatott tevékenységek alatt egyszerre valósuljon meg a szolgálat-jelleg és az élménypedagógia-alapú tanulás.

A diákoknak lehetősége nyílt beletekinteni megyénk és Nyíregyháza városának történelmi dokumentumaiba, amely elmondásuk és beszámolójuk szerint hatalmas érzelmi többletet jelentett számukra. Ahogy megfogalmazták: „úgy éreztem, hogy történelmet tartok a kezemben”.

Bízunk abban, hogy a jövőben a tematikus levéltári órákon, ismeretterjesztő előadásokon, kiállításokon túl az iskolai közösségi szolgálat keretében is mind többen szeretnének megismerkedni a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárával, az arhívumi tevékenységformákkal.

Pillanatképek a közösségi szolgálatról: Videó

 

Garas Norbert
segédlevéltáros
IKSZ mentor

Utolsó frissítés:

2021.07.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges