Jelenlegi hely

In memoriam Margócsy József

2021.04.06.
Takács Tibor történész (ÁBTL) különleges történetet megosztó előadásával emlékezünk születésének 102. évfordulóján dr. Margócsy József irodalomtörténészre, tanárra, a helyi főiskola főigazgatójára, levéltárunk nyugdíjas helytörténeti szaktanácsadójára. Az előadás április 8-tól Facebook-oldalunkon érhető el.

Margócsy József 1919. április 8-án született Nyíregyházán a nagyra becsült pedagógus házaspár, Margócsy Emil matematika–fizika szakos tanár, a Felsőkereskedelmi Iskola igazgatója és felesége, Algőver Erzsébet tanítónő gyermekeként. A helyi Kossuth gimnáziumban tett érettségit követően az ELTE-n, az Eötvös Collegium tagjaként magyar–francia szakon szerzett diplomát. Visszatérve Nyíregyházára az Alma materben tanított, amíg be nem sorozták. Katonaként vette feleségül diákkori szerelmét, a Gyöngyikének becézett, szintén pedagógus Oberländer Erzsébetet. 1946-ban tért haza a hadifogságból. Nyíregyházáról nem tudta elcsábítani semmilyen karrierlehetőség. Tanított, szakfelügyelőként tevékenykedett, feleségével dolgozott Jókai Mór munkáinak kritikai kiadásán, tankönyveket, pedagógiai cikkeket írt, ismeretterjesztő előadásokat tartott. A helyi pedagógiai főiskola főigazgatójaként, az Unesco tagjaként is a régióért tevékenykedett. Nyugdíjasként került a levéltárba helytörténeti szaktanácsadónak. Jocó bácsi - ahogy mindenki ismerte - minden délelőtt szorgalmasan kutatott, és több ezerre menő céduláiból szívesen segítette különböző adatokkal a hozzá fordulókat. Egyéni műfajt teremtett a forrásokra alapozott, személyes emlékeket is magába foglaló, sajátos stílusú várostörténeti munkáival. Gazdag hagyatékát gyermekei, István és Klára a helyi közgyűjteményeknek adományozták. Ezt közösen virtuálisan egyesítettük és az írott és tárgyi emlékekről, könyvekről a legfontosabb információkat hozzáférhetővé tettük honlapunkon. A levéltárba került iratokról rövid ismertető található majd 22. Évkönyvünkben is, ahol a születésnap alkalmából elhangzó előadást szintén újraolvashatják az érdeklődők.

Évkönyvünk tanulmányainak Facebook-oldalunkon való bemutatását az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma támogatta az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből 7. évadjának programjaként.

Fő támogatónk:

Ajánló

Média:

 

Media Folder: 

Utolsó frissítés:

2021.04.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges