Hetedíziglen – interaktív történelem óra a családkutatásról

2023.10.26.
2023. október 20-án a családfakutatás rejtelmeivel ismerkedhettek meg a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda nyolcadik osztályos tanulói.

A 25 diák egy rendhagyó történelem óra keretében látogathatott el a Levéltárba. A foglalkozás fő célja volt, hogy az iskola tanulói a Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen projektjének keretében megismerhessék, hogyan, milyen módszerek segítségével tudják összeállítani saját családfájukat, ezáltal ösztönözve őket családjuk történetének feltárására. Veres Tünde levéltáros rövid módszertani bevezetést követően bemutatta a Magyar Nemzeti Levéltár online is elérhető családtörténeti kutatást segítő adatbázisait, majd a diákok az intézmény által őrzött állami és egyházi anyakönyvi másodpéldányok közül is kézbe vehettek párat.

Az interaktív történelem óra egy kvízjátékkal zárult, amelynek keretében a diákok hasznosíthatták az órán megszerzett tudást, s egyes halotti és házassági adatok kikeresésével az anyakönyves kutatásba is belekóstolhattak.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2023.10.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges