Helytörténeti óra Nyíregyháza örökváltságának évfordulója alkalmából

2024.05.14.
2024-ben ünnepli Nyíregyháza földesuraitól való megváltakozásának 200. évfordulóját. A jeles eseményre emlékezve az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltára szeptemberig tartó programsorozatot indított, amelynek része az általános és középiskolások helytörténettel való megismertetése fotópályázaton, digitális tartalmakon és helytörténeti órán keresztül.

Utóbbira május 8-án került sor, amikor is Ilyés Gábor, a Nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola tanára hatodikos diákoknak tartott rendkívüli történelem órát. A foglalkozáson a tanulók játékos, interaktív feladatok segítségével a város mérföldkövein keresztül részletesebben megismerkedhettek annak történetével.

A helytörténeti óra végén az iskola diákjai ellátogattak a levéltárba, ahol eredetiben megtekinthették azokat a dokumentumokat, amelyekről addig az órákon vagy könyvekből tanulhattak. Így többek között láthatták Károlyi Ferenc 1753-ban kelttelepítési pátensét, az 1803-as Dessewffy-féle és az 1824-es Károlyi-féle örökváltság iratait, de a tanulók kézbe vehették a város első jegyzőkönyvét is.

A helytörténeti óráról felvétel készült, amely 2024. május 14-től megtekinthető a levéltár YouTube-csatornáján.

 

Utolsó frissítés:

2024.05.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges