Emlékezzünk!

2020.04.16.
Április 16-a 2001 óta a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Az alábbiakban az emlékezéshez és a téma tanórai feldozásához kívánjuk figyelmükbe ajánlani adatbázisainkat, kiadványainkat.

Adatbázisok

Forrásválogatás az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárában, az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában, az MNL Országos Levéltárában és a Kárpátaljai Állami Levéltárban őrzött, megyénkben élő zsidóság deportálásával kapcsolatos dokumentumokból.

2014-ben, a Holokauszt 70. évfordulóján névadatbázist hoztunk létre, emléket állítva az áldozatoknak.

A Magyar Nemzeti Levéltár oktatási tananyagot fejlesztett a Holokauszt tanórai feldolgozásának elősegítésére.

A "Szomszédaink voltak..." virtuális kiállításban a Magyar Nemzeti Levéltár valamennyi tagintézménye iratanyagából közösen építettünk fel egy reprezentatív tematikus forrásbázist.

 Kiadványaink

A nagyhalászi Hevra-könyv

A levéltár kötetei között van egy könyv, amelyet szépen rajzolt lapjai miatt többen megcsodáltak, de elolvasni senki nem tudta. Raj Tamás ny. országos főrabbi szakértelmének és munkájának köszönhetően azonban fény derült a titokra: a kézirat a 20. század elején készült Nagyhalászban, a helyi jótékonysági és temetkezési egyleti (Chevra Kadisa) elhunyt tagjai neveinek megörökítésére. A színpompás, magyaros-népies illusztrációk az elhunytak foglalkozására vagy nevének jelentésére utalnak: a borbély nevéhez tükröt és fésűt, a kocsmároséhoz boroshordót, a suszteréhoz csizmát, a vízhordóéhoz gémeskutat rajzoltak. A kéziratos könyvhöz több oldalas, héber és jiddis nyelvű bevezetés és szervezeti szabályzat is tartozik. A kalligrafikus héber kézírással írt és színes népi ábrákkal illusztrált kézirat Raj Tamás magyar és angol nyelvű bevezető tanulmányával és magyarázataival együtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár kiadványaként a Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Szakmai Kollégiumának támogatásával jelent meg.

Kovács László: Tanú vagyok

A szerző, a Nyíregyházán élő Kovács László 1944–1945-ben gyerekként élte át a koncentrációs táborok poklát, családtagjainak, szeretteinek, barátainak pusztulását. 70 évesen, saját jegyzetei, a kor dokumentumai és túlélő társai visszaemlékezései segítségével idézi fel a történteket. A megrendítő és szörnyű élményeket függelék követi, amely az események megértéséhez szükséges információkat, képeket, térképeket tartalmazza.

Nagy Ferenc: A nyíregyházi zsidóság pusztulása

A Holokauszt 60. évfordulójára megjelent kötetben Nagy Ferenc c. levéltár-igazgató, szerkesztő a Nyíregyházán élt zsidó lakosságot mutatja be a történeti áttekintést adó bevezető tanulmány, illetve az azt követő forrásközlés segítségével. A levéltári dokumentumok mellett nyilvánosságot kap a kötet révén az a nagy érdeklődésre számot tartó, 4753 nevet tartalmazó lista, amely 1944 áprilisában készült. A kötetet angol nyelvű rezümé zárja.

Halmos Sándor: Szatmár vármegye zsidósága

Halmos Sándor rabbi és tanár a levéltár és a Barankovics István Alapítvány közös kiadásában megjelent kötetében a kronológiát követve tárgyalja a történelmi Szatmár megye zsidóságának történetét a honfoglalástól a vészkorszakig, majd külön fejezetben a Holokausztot és annak közvetlen előzményeit. Külön szól a térség nagyobb településeiről, Sok hasznos információ található a községi adattárban is. A kötetet a holokauszt áldozatainak névsorát tartalmazó függelék, gazdag irodalomjegyzék és jó néhány kép teszi teljessé.

 

Utolsó frissítés:

2020.04.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges