Jelenlegi hely

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

2019.02.28.
Az NKA által támogatott Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből című sorozatunkban február 25-én láttuk vendégül dr. Müller Rolfot, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutató levéltárosát, aki az 1945 és 1953 között működött politikai rendőrség szervezeteit és hírhedt vezetőjét mutatta be.

A történész előadásának központjában a 2017-ben megjelent „Az erőszak neve: Péter Gábor” című kötete állt.

A nagy létszámú hallgatóság, köztük az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai, megismerkedhettek a kommunista politikai rendőrség létrehozásának történetével, az olyan rettegett szervezetek, mint az ÁVO és az ÁVH működési mechanizmusával. Ezzel párhuzamosan az előadó bemutatta Péter Gábor életének fontosabb fordulópontjait, hogy hogyan lett egy nagy létszámú hatóság vezetője egy négy elemi osztályt végzett, újfehértói szegény zsidó családból származott szabólegény. Megtudhattuk azt is, hogy Eisenberger Benjámin néven született. A második világháború utolsó éveiben azért lett Péter Gábor, mert egy menlevélben ezt az álnevet kapta. A későbbiekben ez lett a hivatalos neve. Rákosi Mátyás támogatásával nemcsak a politikai ellenfelek (kisgazdák), hanem a felálló kommunista rendszer által ellenségnek tartottak kiiktatásában (pl. Mindszenty József bebörtönzése), valamint a párton belüli tisztogatásokban (Rajk László és Kádár János perei) is fontos szerepet játszott. Az ÁVO és az ÁVH neve összeforrt az erőszakkal és a brutalitással. Péter Gábor irányítása alatt a rábeszéléstől a kínzásig mindent eszközt bevetettek a vallomástételért.

Müller Rolf az előadás végén kitért Péter Gábor bukására is. A hírhedt rendőri vezetőt Rákosi Mátyás otthonában tartóztatták le 1953-ban. 1959-es szabadulása után könyvtárban dolgozott. Nyugdíjazásától 1993-ban bekövetkezett haláláig Budapesten lakott. Zárkózottan élt feleségével, csupán néhány emberrel tartott fenn kapcsolatot. E kevesek egyike volt Gobbi Hilda.

Müller Rolf előadása és Péter Gábor életének bemutatása azért volt különleges, mert az eddigi ismereteink mellett új szempontból mutatta be a kommunista karhatalom erőszakosságát, megismerhettük annak az embernek is az életét, aki arca volt az ÁVO-nak és az ÁVH-nak. Bacsó Péter kultikus filmjében Virág Árpád elvtárs megjelenésében Péter Gábort idézi meg.

Fő támogatónk:

Média:

Utolsó frissítés:

2019.03.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges