Báli történetek és forrásaik

2022.03.01.
A karácsonyi ünnepkör után január 6-án kezdődött a hamvazószerdáig, azaz a Húsvét előtti 40. napig tartó báli szezon. A fennmaradt források szerint a 19. században Szabolcs vármegye sok településén rendeztek vidám táncos mulatságokat. Ezekre főként az eladó lányok készültek nagy izgalommal. A báli toalettre sok pénzt költöttek a szülők egy "összetáncolt" jó parti reményében. A Hetedíziglen projekt forrásajánlójának keretében a két hagyatékból ajánlunk figyelmükbe érdekes és látványos báli forrásokat és történeteket.

Dr. Margócsy József a helyi tanárképző főiskola tanára, főigazgatója volt. Irodalomtörténészként aktív részese volt a Jókai kritikai kiadásnak. Nyugdíjas korában a helytörténetkutatást gazdagította. Tanácsadóként dolgozott levéltárunkban és a város történetét bemutató könyveivel, kisebb írásaival felkeltette a múlt iránti érdeklődést. Hagyatékából egy olyan írást ajánlunk mindenki figyelmébe, amely az 1873-ban a kállói megyebálon történt botrányt mesél el.

Bál, reunió, bursza című írását a Szépségszalon-FarsHang, 1997. február 10. száma közölte.

Lelőhely: HU-MNL-SzSzBML-XIV. 81.

 

Nanovszki Béláné Klaár Mária hagyatékát családja levéltárunknak ajándékozta. Az iratok, családi fotók között egy érdekes album is található, amely a Nyíregyházi Izraelita Jótékony Nőegylet 1904. január 16-i, Korona szállóban rendezett estélyének műsorfüzeteként szolgált. Az „Emlékül Haas Marcsa kisasszonynak” címet viselő egyedi  nyomtatvány nemcsak az előadott műveket tartalmazza, hanem a helybeli amatőr művészetkedvelő előadókról fényképet is közöl. 
Lelőhely: HU-MNL-SzSzBML-XIV. 97.


 

Utolsó frissítés:

2022.03.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges