A Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei munkatársai levéltárunkban

2024.01.23.
2024. január 19-én a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei munkatársait hívtuk meg intézményünkbe, ahol a Térségi Kulturális Szolgáltatások mintaprogramon belül megvalósuló közös feladatainkat beszélhettük át és megoszthattuk egymással tapasztalatainkat.

A KIM Kultúráért Felelős Államtitkársága Térségi Kulturális Szolgáltatások mintaprogram címmel a tavalyi évben értékalapú és minőségi kulturális szolgáltatások megvalósításának támogatására indított projektet, amelybe a Magyar Nemzeti Levéltár és más kulturstratégiai intézmények is bekapcsolódtak. A Magyar Nemzeti Levéltár programjainak célja, hogy a magyar nemzeti értékek őrzőjeként megismertesse a kistérségekben élőket a családfa- és levéltári kutatás alapjaival, népszerűsítse és bemutassa az ehhez kapcsolódó online kutatási lehetőségeket.  Programkínálatával igyekszik megszólítani a különböző korcsoportokat: míg a felnőtt korosztály betekintést nyerhet a levéltárak felépítésébe, működésébe, családi dokumentumokat oszthat meg a levéltárral, addig a kisiskolások játékos levéltár-pedagógiai feladatok megoldásával kaphatnak képet a családfakutatásról, egykor-volt szakmákról, rokonsági fokokról.

Intézményünk munkatársai a „Kutasd a múltad” projektelem keretében eddig négy településre, Máriapócsra, Olcsvára, Kisarra és Szakolyba látogattak el. Munkájuk során kapcsolatban állnak a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatóságának kollégáival, akikkel szorosabbra fűzhettük az ismeretséget a személyes találkozás alkalmával.

A kötetlen megbeszélésen szóba kerültek a projekt céljai, a megvalósulási folyamatok, az eddig lezajlott előadások sikere és pozitív visszahangja, nehézségei, kihívása, s mindezzel együtt a vidéki közösségek újjáépítésének hosszútávú célkitűzései is, amelyben a Levéltár is elkötelezetten vesz részt.

 

Utolsó frissítés:

2024.04.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges