Jelenlegi hely

2018.04.23. Színháztörténeti kutatások a levéltárban

2018.04.27.
Április 23-án az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) munkatársai voltak a vendégeink.

Az OSZMI a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen pályázta meg, majd nyerte el a Nemzeti Kulturális Alapnál a "Magyar színházi emlékezet" című projekt támogatását. Célkitűzésük három színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor, a budapesti Bárka, valamint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház történetének, írott és audiovizuális forrásainak feltárása volt. Az OSZMI intézményünket is megkereste, így egy évvel ezelőtt együttműködési megállapodást is kötöttünk.

Az érdeklődőket Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltár-igazgató, dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója és Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója köszöntötte. A projektmunka helyi eredményeit Huber Beáta színháztörténész, a nyíregyházi kutatócsoport vezetője ismertette, míg a hónap végétől elérhető színháztörténeti portált a platform felelőse, Szabó Attila, az OSZMI igazgatóhelyettese mutatta be. 

A projekt keretein belül nagy hangsúlyt fektettek az oral history interjúk készítésére. Az életinterjúk egyik alanya, a nyíregyházi színház egykori igazgató főrendezője, Léner Péter is tiszteletét tette a rendezvényen, aki színes visszaemlékezésében kalauzolta el a hallgatóságot a színház múltjába. Karádi Zsolt, a Nyíregyházi Egyetem oktatója is részt vállalt a színház történetének megírásában, aki a Huber Beátával folytatott beszélgetés során a színházhoz fűződő viszonyáról is szívesen mesélt.

A rendezvény zárásaként dr. Kührner Éva, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának vezetője bemutatta a Szántó Sándor iratajándékából ízelítőt adó, a nyíregyházi színházi életet bemutató kiállítást. 

Média:

Kelet-Magyarország:

 

Utolsó frissítés:

2018.04.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges