1956-ra emlékezve

2019.10.22.
Az ünnep alkalmából hívjuk fel az érdeklődők figyelmét legújabb évkönyvünkre, amelyben új információkat és nézőpontokat felvillantó tanulmányokat olvashatnak, illetve ajánló bibliográfia alapján tájékozódhatnak a szakirodalomban.

Az ünnep alkalmából hívjuk fel az érdeklődők figyelmét legújabb évkönyvünkre, amelyben új információkat és nézőpontokat felvillantó tanulmányokat olvashatnak, illetve ajánló bibliográfia alapján tájékozódhatnak a szakirodalomban.

Azok számára, akik szeretnének többet megtudni 1956-ról, ajánljuk még a következőket:

Fazekas Árpád: Rácz István emlékezete. Forradalom Nyíregyházán. Nyíregyháza, 2001.

- Az 1956-os magyar menekültek ügye Iserlohnban. Szerk. Galambos Sándor. Nyíregyháza, 2006.

- Az 1956-os forradalom és szabadságharc kárpátaljai dokumentumai. Forrásválogatás. Vál., közread. és a bev. tanulmányt írta Váradi Natália; szerk. Galambos Sándor. Nyíregyháza, 2012.

- a Nemzeti Emlékezet Bizottságának adatbázisa az 1956-os perekről

A honlap nemcsak a 231 kivégzett forradalmár stációit mutatja be a letartóztatástól az ítélet végrehajtásáig, hanem életútjukat is. A 126 per anyagában a perekre és a név alapján lehet keresni. A kivégzettek mellett a perek összes vádlottjának és a megtorlás működtetőinek, a vizsgálótiszteknek, bíráknak, esküdteknek az adatai is megtalálhatók.

Az adatbázis készítői több mint 110 ezer oldalnyi iratot tekintettek át. Noha a feldolgozás, az adatok kiegészítése még folyik, a honlap jól szerkesztett, a látogatók értékes információkhoz juthatnak a forradalom és szabadságharc résztvevőiről és a megtorlás menetéről.

A Magyar Nemzeti Levéltár és tagintézményei is egyre több és több irategyüttest digitalizálnak és folyamatosan bővítik adatbázis-állományukat. Ezek egy része a világhálón is elérhető, amellyel jelentősen megkönnyítik az érdeklődők, kutatók számára a hozzáférést.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc dokumentumai közül két évvel ezelőtt minden megyei levéltárban összegyűjtötték a forradalmárok ellen a megyei bíróságokon indított perek anyagát, és legfontosabb adatokat feljegyezték. Ez a hatalmas információmennyiség, amely még nem került a nyilvánosság elé, bizonyára szintén nagy érdeklődésre tart majd számot.

- Párt - Állam - Párt: a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa a pártállam funkcionáriusairól

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésének egyik legfontosabb területe a pártállami rendszert működtető kommunista állampárt funkcionáriusainak számbavétele, ami régóta esedékes információs kárpótlás a magyar társadalom számára. Hiánypótló adatbázisunkban azt a célt tűztük ki, hogy összegyűjtjük és bemutatjuk a hatalom helyi képviselőit, vagyis az egykori állampárti apparátus minden olyan tisztségviselőjét, aki megyei, járási, városi szinten 1948 és 1989 között vezetői posztot töltött be, tehát különböző mértékben – a hatalmi struktúrából fakadóan, beosztása révén, nem egyforma felelősséget viselve – szerepet vállalt a diktatúra fenntartásában, a döntések meghozatalában és végrehajtásában. Az adatbázis strukturált módon, sokoldalú kereshetőséget biztosító formában tárja a rendelkezésünkre álló életrajzi adatokat az érdeklődök elé, segítve a korszakkal foglalkozó kutatók és a felsőoktatásban tanulók munkáját. Ugyanakkor bízunk benne, hogy a korszak iránt érdeklődők is megkerülhetetlen segédanyagként böngészhetnek benne.

Utolsó frissítés:

2019.10.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges