1956 online

2018.10.24.
Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve szíves figyelmükbe ajánljuk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága perek56.hu oldalát, amely az 1956-os megtorlás során kivégzettek pereinek adatbázisát tartalmazza.

A honlap nemcsak a 231 kivégzett forradalmár stációit mutatja be a letartóztatástól az ítélet végrehajtásáig, hanem életútjukat is. A 126 per anyagában a perekre és a név alapján lehet keresni. A kivégzettek mellett a perek összes vádlottjának és a megtorlás működtetőinek, a vizsgálótiszteknek, bíráknak, esküdteknek az adatai is megtalálhatók.

Az adatbázis készítői több mint 110 ezer oldalnyi iratot tekintettek át. Noha a feldolgozás, az adatok kiegészítése még folyik, a honlap jól szerkesztett, a látogatók értékes információkhoz juthatnak a forradalom és szabadságharc résztvevőiről és a megtorlás menetéről.

A Magyar Nemzeti Levéltár és tagintézményei is egyre több és több irategyüttest digitalizálnak és folyamatosan bővítik adatbázis-állományukat. Ezek egy része a világhálón is elérhető, amellyel jelentősen megkönnyítik az érdeklődők, kutatók számára a hozzáférést.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc dokumentumai közül két évvel ezelőtt minden megyei levéltárban összegyűjtötték a forradalmárok ellen a megyei bíróságokon indított perek anyagát, és legfontosabb adatokat feljegyezték. Ez a hatalmas információmennyiség, amely még nem került a nyilvánosság elé, bizonyára szintén nagy érdeklődésre tart majd számot.

Utolsó frissítés:

2018.10.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges