Véget ért a 2022. őszi családfa- és családtörténet-kutató előadássorozatunk

2022.11.04.

Az MNL Somogy Megyei Levéltárában 2022. október 26-án zárult az immáron negyedik alkalommal megrendezett nagysikerű családfa- és családtörténet-kutató kurzusunk, amelyet a hónap négy szerdáján a koraesti órákban tartottunk. Az első két alkalommal az anyakönyvek jellemzői, jellegzetességei, valamint az anyakönyvi kutatás módszertana került terítékre. A kurzus második felében a családtörténet-kutatás egyéb, főleg a levéltárban található forrásairól hallgathattak meg előadásokat az érdeklődők.

Végezetül levéltári gyűjteményünk legrégebbi és legértékesebb okleveleiből mutattunk be néhányat a hallgatóságnak és a raktáraink világába is betekintést nyertek. Az utolsó est a részvevők számára egy–egy névre szóló – a kurzus elvégzését igazoló – oklevél és ajándékkönyv átadásával fejeződött be.

Az előadássorozat remek lehetőséget kínált az értékteremtés és a személyi/családi/lokális identitás fontosságának hangsúlyozására, melyet a jelenlévők a levéltárban szerzett új ismereteik alapján meg is erősíthettek. Rávilágítottunk a saját családjukban fellelhető „kincsek” – a felmenők emlékezete, fotók, levelek, iratok, tárgyak, történetek, események, családi legendák – gyűjtésének, megőrzésének és azok továbbadásának fontosságára, hogy az utánuk következő nemzedékek is birtokolhassák ezt a kulturális örökséget.

 

Jakab Georgina

 

Utolsó frissítés:

2022.11.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges