Somogy megye képekben a ’80-as években című kiállítás megnyitója az MNL Somogy Megyei Levéltárában

2022.02.07.

 

A járványhelyzet miatt megnyitóját halasztott – 2021 novemberére már elkészült – helytörténeti tárlatunkat nyitottuk meg 2022. február 2-án.

 

A Hazafias Népfront Országos Elnöksége 1984 márciusában „egy nagyszabású országfényképezési akció” elindításáról döntött, hogy „az ország minél több településén készüljenek tervszerűen felvett és megfelelő adatokkal dokumentált fényképsorozatok, megörökítvén – hogyan nézett ki az ország felszabadulása 40. évfordulóján”. (Természetesen előbbi az épített környezet képi dokumentálását jelenti, a felszabaduláson pedig a szovjet megszállást kell érteni.)

 

A Magyar Nemzeti Levéltár a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal közös projekt keretében a közelmúltban vállalta, hogy minden megyei levéltár helyi kiállítást, vagy filmet készít a vonatkozó 1984-es fotódokumentációból.

 

A létező szocializmus életvilágai. A vidéki miliők rendszerváltása címet viselő országos kiállítási program somogyi részét tematikusan, 15 úgynevezett roll-up felületén mutatjuk be. Az 1980-as évek közepén készített felvételekből az MNL Somogy Megyei Levéltárának munkatársai válogattak és annotáltak. A kiállítás készítőinek célja az volt, hogy a korszak hangulatát, az embereket körülvevő világot a korabeli képek segítségével mutassák be.

 

Tárlatunkat kiegészítette a Magyar Éremgyűjtő Egyesület Kaposvári Csoportja által összeállított plakettek és érmek együttese, amelyeket két tárlóban helyeztek el a kiállítótérben.

 

A kiállítás időtartama alatt, a meglévő fényképanyagból merítve, az egykori és mostani állapotot bemutató vetítés folyt.

 

A rendezvényen megjelenteket Polgár Tamás, az MNL Somogy Megyei Levéltárának igazgatója köszöntötte, majd felvázolta a kiállítás előzményeit. A megnyitóbeszédet dr. habil. Bertalan Péter PhD, történész-politológus, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársa, a Károli Gáspár Református Egyetem Btk. egyetemi docense tartotta. Személyes hangvételű beszédében érzékletes képet festett a korszakról.

 

A kiállítást – a járványügyi előírások betartásával – előre bejelentett csoportok nyitvatartási időben tekinthetik meg tagintézményünkben (Kaposvár, Bartók Béla utca 8–10.).

 

Érdeklődni lehet a 82/528-200-as levéltári telefonszámon vagy az sml@mnl.gov.hu e-levélcímen.

 

A rendezvényen számos médium munkatársai megjelentek. Tudósítás jelent meg róla a Somogyi Hírlapban, Felvételeket készített Kapos Televízió és a Somogy Televízió.

2022.02.03. Híradó

11:30-tól

https://kapos.hu/videok/kapospont_hirmusor/2022-02-03/hirado_2022_februar_3_csutortok.html

 

A Sonline-on közölt írás az alábbi link segítségével érhető el:

https://www.sonline.hu/eletstilus/2022/02/a-fiataloknak-tortenelem-az-otvenesek-fiatalsaga

 

A kiállítás a közeljövőben a megye több közgyűjteményében is látható lesz. Emellett várjuk a további érdeklődőket, amennyiben másutt is szívesen fogadnák, illetve bemutatnák tárlatunkat!

 

A kiállítást térítésmentesen adjuk kölcsön az érdeklődő intézményeknek, esetleg egyesületeknek.

 

Érdeklődni lehet Polgár Tamás igazgatónál a 82/528-200-as levéltári telefonszámon vagy az sml@mnl.gov.hu e-levélcímen.

 

Récsei Balázs

 

 

Utolsó frissítés:

2022.03.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges