Hozzáférhető a világhálón a Somogy vármegyei közjegyzők irataiból készített adatbázis első üteme

2020.01.07.

A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára 2019-ben kapcsolódott be a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által kezdeményezett és finanszírozott, történeti értékkel bíró közjegyzői iratok feldolgozásába. A Budapest Főváros Levéltára által koordinált adatbázis-építések somogyi részét intézményünk dolgozói készítették. A munka a rendelkezésre álló igali, kaposvári, marcali, nagyatádi és tabi közjegyzők által kiállított okiratok 1875 és 1918 közti évköreire terjedt ki.

Az adatbázis egyebek mellett települési krónikák, illetve településtörténetek, a családfakutatás, a tárgyi kultúra (benne kiemelten a viselettörténet), valamint a mentalitástörténet hozzáférhető közjegyzői forrásaiban való kutatást segíti. A vállalkozás során 17 783 okiratot dolgoztunk fel.

Az adatbázis elérhető a https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICIjTFRfX1NNTCIsICJzb3J0IjogIlJFQ05VTSJ9&per_page=20 linken, illetve intézményük honlapján az Adatbázisok oldal Közjegyzői adatbázisok aloldalán keresztül: http://mnl.gov.hu/mnl/sml/kozjegyzoi_adatbazisok

 

Az adatbázishoz tartozó okiratokat a tervek szerint 2020-ban digitalizálják és csatolva közzéteszik.

A munkát folytatjuk és eredményét publikáljuk.

 

Récsei Balázs

Utolsó frissítés:

2020.01.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges