Az MNL Somogy Megyei Levéltárának 2023. május 24-én Kaposvárott tartott XLIII. levéltári napjáról

2023.06.01.

Intézményünk 2023-ban a Somogy vármegye levelestárától a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltáráig címmel rendezett levéltári napot.

A megjelenteket először Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte. A Magyar Nemzeti Levéltár nevében dr. Czetz Balázs gyűjteményi főigazgató-helyettes üdvözölte a résztvevőket és méltatta a levéltári nap jelentőségét.

Az előadók sorát Polgár Tamás, a házigazda intézmény igazgatója nyitotta A 19. század somogyi levéltárosai című ismertetőjével. Őt dr. habil. Gőzsy Zoltán levéltár-igazgató (MNL BaVL, tanszékvezető, PTE BTK TTI Újkortörténeti Tanszék) követte A dél-dunántúli levéltárak a két világháború közti időszakban című előadásával. Harmadikként Gálné Jáger Márta, az MNL Somogy Vármegyei Levéltára ny. főlevéltárosának Dr. Kanyar József levéltár-igazgató és a honismereti mozgalom ismertetője hangzott el.

Rövid szünet után Farkas Péter, az MNL SVL főlevéltárosa Dr. Andrássy Antal főlevéltáros, levéltár-igazgató pályaképe összeállítása következett. Ötödikként Kiss Norbert Péter, az MNL SVL főlevéltárosa, igazgatóhelyettese Somogyi levéltár-igazgatók irathagyatékai az MNL SVL gyűjteményében címmel tárta az érdeklődők elé az adott témát. Utolsóként dr. Szántó László, az MNL SVL ny. főlevéltárosa, igazgatóhelyettese „A somogyi pártiratokat nem szállították a fővárosba.” Az MSZMP Somogy Megyei Bizottságának Archívuma iratanyagának sorsa a rendszerváltás időszakában címmel tartott személyes tapasztalatokon is nyugvó előadást.

Kiegészítő programként Egy készülő kiállítás. Somogy vármegye írásban és képekben Petőfi korában című virtuális kiállítás létrejöttéről, illetve adott állapotáról Kiss Norbert Péter  tartott vetítéssel egybekötött bemutatót.

A levezetőelnöki feladatokat Polgár Tamás látta el.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete közreműködésével a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma által finanszírozott levéltári napon 60 regisztrált hallgató vett részt. Társintézmények kollegái egész Somogy vármegyéből érkeztek. Rajtuk kívül a környező vármegyékből, valamint Szombathelyről és Budapestről is számosan vettek részt rendezvényünkön. A közönség többi részét helytörténeti kutatók és egyéb érdeklődők tették ki.

 

Rendezvényünkről a Somogy TV felvételeket készített, az összeállítást a június elsőn hetében sugározzák. A sonline által közölt cikk a https://www.sonline.hu/helyi-kultura/2023/05/haromszaz-eves-somogy-varmegye-legfontosabb-kozgyujtemenye?fbclid=IwAR38SA28PZ0hAhKYdGaDo2pvr695OUJgCSkDEvTNQiXA0yq9l_zNvpN8YhQ linken keresztül érhető el.

A rendezvényről készített felvétel megtekinthető a https://youtu.be/Eb-o20Vpqtk linkre kattintva.

 

Récsei Balázs

 

Utolsó frissítés:

2023.06.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges