Iskoláknak

Mátyás királytól Ady Endréig - Nézegessünk aláírásokat!

Napjainkban már nehéz elképzelni, hogy az általunk aláírt dokumentumból csak egy példány készüljön, hogy a meglévő írott anyagaink ne legyenek másolhatóak, letölthetőek, és sokszorosíthatóak. Emellett a kézzel írás hagyománya is kiveszni látszik, mert mindent begépelünk, az aláírás a jövő generációja számára talán már digitális lesz.

Ezért is olyan különleges, ha történelmi személyiségek, művészek és tudósok eredeti aláírásait  és tintával írt sorait tekinthetjük meg, amelyek közül némelyik több, mint 500 éves!

Tartson velünk ezen az időutazáson! Dobó István, Petőfi Sándor, Ady Endre vagy II. János Pál pápa által aláírt dokumentumok megtekintését olyan kisfilmek segítik, amelyek történelmi keretbe helyezik, bemutatják és értelmezni segítik az adott korszak egészét!

 

 

 


Történelmi, irodalmi és földrajzi tudásanyag egy interaktív kiállításon, jelentkezzen be osztályával vagy csoportjával most! A kiállítás megtekintését követően játékos kvíz kitöltésével mérhetik le tudásukat látogatóink.

Témakörök:
Középkori hitelesítési eszközök / Meghalt Mátyás király, s elkölt az igazság / A török hódoltság alatt / Dobó István és az egri hősök / Zrínyiek és Zrinskiek / Mítosz és realitás: a Szent Korona rejtélyei / A Rákóczi-szabadságharc Magyarországa / Újjáépítés, új berendezkedés, felvilágosult abszolutizmus / 1848–49-es forradalom és szabadságharc / A dualizmus kori Magyarország / A Nagy Háború / Szabadkőművesség / A bethleni konszolidáció és a Horthy-korszak / Klebelsberg és kora / A tudomány legendái / A második világháború / Rákosi-kultusz / 1956, szabadságharc és megtorlás / Kádár-korszak / 1989-1990, rendszerváltás Magyarországon

Elérhetőség:
Apáti Zita Anna  kozmuvelodes@mnl.gov.hu
Telefon: +36 1 225 2800/2726, +36 70 198 8967
Cím: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára
1014 Budapest Bécsi kapu tér 2-4.