Utazás Wittenbergbe

A reformáció magyarországi történetét bemutató levéltár-pedagógiai programja a Magyar Nemzeti Levéltárban
2016.09.21.
2016. szeptember 21-én a Magyar Nemzeti Levéltár bemutatta a Reformáció MNL levéltár-pedagógiai programját. A projekt szerdai budapesti bemutatóján dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelte: a reformáció 2017-es emlékéve alkalmából megvalósuló, a levéltári iratanyag feltárására irányuló munka méltó alkalom arra, hogy általa bemutatkozhasson Magyarország legrégibb és legnagyobb közgyűjteménye.

Az eseményen Hafenscher Károly, a programot támogató Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa kiemelte: a reformáció számos értéke közül kiemelkednek az oktatás terén elért eredmények. A most induló projekttel az MNL munkatársai olyan kiváló nevelők munkáját folytatja, mint például Philipp Melanchthon, Comenius vagy Apáczai Csere János. „Azért emlékezünk, hogy megjelenítsük mindazt, ami a múltban érték és gazdagság volt. A Reformáció Emlékbizottság a történelmet, mint az élet tanítómesterét hívja segítségül, de nem azért, hogy a múltba révedjünk, hanem hogy jövőt építsünk” – fogalmazott.
 
Kovács Eleonóra főlevéltáros, a Reformáció projekt vezetője elmondta: a reformáció 500. évfordulója alkalmából megvalósuló Reformáció MNL projekt alapja a forrásfeltárás. A feltárt anyagokat nemcsak a kutatók, hanem a nagyközönség számára is szeretnék közzétenni, így a könyv- és projektbemutatók, kiállítások mellett levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal igyekeznek megszólítani a fiatalokat. „Szeretnék, ha a diákok később is visszatérnének a levéltárakba, ha néhány fiatalból később kutató válna, emellett pedig természetesen a reformáció történetét is szeretnék élvezetesen megtanítani a diákoknak.”

Apáti Anna Zita főlevéltáros, a levéltár-pedagógiai munkacsoport vezetője elmondta, hogy az online tananyag korabeli források segítségével vezeti végig a diákokat a reformáció magyarországi történetén, bemutatva annak nemcsak egyháztörténeti, hanem politikai, kulturális és művészeti vonatkozásait is. Az online oktatási anyagra épülő foglalkoztató füzetben vannak logikai, nyelvészeti, szövegértési feladatok. Szerepel benne a reformáció nagy alakjaira, fontos színhelyeire, fogalmaira rákérdező keresztrejtvény, valamint megtalálhatók a kereszténység, a protestantizmus szimbólumrendszerére vonatkozó képes, kreatív feladatok is.

Az „Utazás Wittenbergbe” program online tananyaga, illetve a programhoz kapcsolódó foglalkozások és az országos versenyre való jelentkezés feltételei megtalálhatók a reformacio.mnl.gov.hu oldalon a Projektek/Levéltár-pedagógia menüpont alatt.

Forrás: MTI

Utolsó frissítés:

2017.07.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges