Teljes levéltárát adományozta az MNL-nek a Konkoly-Thege család

Szerző: Fényes Erika
2021.09.23.
Kiemelkedő jelentőségű iratátadásra került sor 2021. szeptember 22-én a Magyar Nemzeti Levéltárban: a 13. század óta a magyar nemesi famíliák közé tartozó Konkoly-Thege család teljes levéltárát az intézménynek ajándékozta.

A Konkoly-Thege család tagjai évszázadokon keresztül különböző országos tisztségeket töltöttek be, és közöttük olyan jelentős személyeket találhatunk, mint például Konkoly-Thege Miklós (1842–1916) csillagász, meteorológus, az MTA tagja, zeneszerző, országgyűlési képviselő, az ógyallai csillagvizsgáló építtetője, vagy Konkoly-Thege Aladár (1919–1996) orvos, író.

A páratlan gyűjtemény körülbelül 850 eredeti, egymással szorosan összefüggő, a família történetét mintegy nyolc évszázadon át dokumentáló iratból áll, közülük hozzávetőlegesen 600 a Konkoly-Thege családdal, 200 rokon családokkal és körülbelül 50 idegen családokkal kapcsolatos irat. A levéltárat eredetileg Dr. Konkoly-Thege Balázs (1862–1928) állította össze, az anyag legjelentősebb részét a mohácsi csatát megelőző idők 6 darab eredeti, 14-15. századi okmányai jelentik.

Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója az iratok átvételekor köszönetét fejezte ki a gyűjtemény tulajdonosának Konkoly-Thege Miklósnak és a megjelent családtagoknak, majd elmondta, hogy a kiemelkedően gazdag gyűjtemény adományozása nem csupán rendkívül nagylelkű gesztus, de egyúttal példaértékű is, hiszen teljes magyar nemesi családi levéltár ajándékként történő átvételére az elmúlt évtizedekben nem volt precedens. Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár a legnagyobb tisztelettel és gondosággal őrzi majd az iratokat, ugyanúgy, mint legrégebbi dokumentumát az 1109-ben kelt veszprémvölgyi kiváltságlevelet, és biztosítja, hogy az iratok 1000 év múlva is őrizzék a nemesi család emlékét.

A gyűjtemény tulajdonosa, a Norvégiában élő Konkoly-Thege Miklós a saját költségén hozatta haza az iratanyagot, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levélárának ajándékozhassa. Az átadáskor elmondta, hogy az 1950-es évekbeli magyarországi házkutatások alkalmával a gyűjtemény egy része elveszett, ám édesapja 1956-ban – több mint 3 évnyi recski munkaszolgálat után – fiával együtt Norvégiába menekítette a megmaradt dokumentumok közül a legfontosabbakat. Az 1960-as években a kivándorló rokonok segítségével állt össze a teljes levéltár, amelyet haláláig édesapja kezelt. A család közös döntése volt, hogy az időközben digitalizált gyűjteményt hazajuttassák és méltó körülmények között helyezzék el ott, ahol a valódi helye van: Magyarországon – mondta el a nemesi család legidősebb leszármazottja.

Az átvett anyag részletes bemutatására 2022. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából tartandó hungarika workshopon kerül sor a Magyar Nemzeti Levéltárban.

Fotók: Lantos Zsuzsanna

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges