Társadalom- és bölcsészettudományi egyetemek vezetőtestületi jegyzőkönyvei Adatbázisok Online-on

2023.08.21.
A hazai felsőoktatási intézmények története iránt a kutatók részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Épp ezért a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) projekt keretében 200 ezer oldalnyi felsőoktatási intézményi vezetőtestületi jegyzőkönyvet digitalizáltak a magyarországi felsőoktatási szaklevéltárak által őrzött iratokból. Ezek részben már korábban közzé lettek téve HUNGARICANA Közgyűjteményi Portálon, most azonban levéltári adatbázis formájában, részletesebb keresési lehetőségeket biztosítva a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online szolgáltatásán keresztül is elérhetővé válnak. A források keletkezési ideje a 19. század közepétől a rendszerváltozás időszakáig terjed, így az adatbázisok a magyar felsőoktatás mintegy 140–150 éves történelmét ölelik fel.

Felsőoktatás-történeti adatbázisaink közzétételének negyedik, záró lépésekeént ezúttal a két nagy múltú, patinás hazai bölcsészet- és társadalomtudományi orientációjú intézmény, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem jogelőd intézményeinek vezetőtestületi jegyzőkönyveit tesszük bárki számára elérhetővé. Az ELTE jogelődeinek testületi jegyzőkönyveit az 1900-as évektől kezdve egészen az 1970-es évekig adjuk közre, így a huszadik század nagyobb részére vonatkozóan megismerhető belőlük a prominens felsőoktatási intézmény története. A Budapesti Corvinus Egyetem, a hazai közgazdász-képzés legnagyobb múltú intézménye jogelődeinek vezetőtestületi jegyzőkönyvei 1891-től 1944-ig terjedő évkörrel érhetők el az adatbázisban, tehát a huszadik század első felének egyetemtörténetét teszik megismerhetővé.


A mai Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épülete az 1900-as évek elején
Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20200524_szazhusz_eves_a_jogi_egyetem_epulete_elveszitette_kupolajat_a_haboruban_a_belvarosi_palota

 

Utolsó frissítés:

2023.10.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges