Szakmai beszámoló

2019.10.29.
A 204133/00277 azonosító számú pályázat keretén belül állományvédelmi műhelyek tevékenységéhez szükséges szakmai anyagok és eszközök kerültek beszerzésre.

Az MNL Országos Levéltára Állományvédelmi és Reprográfiai Osztálya folyamatos működéséhez elengedhetetlenek a restauráláshoz/konzerváláshoz, illetve a könyvkötéshez szükséges anyagok és eszközök. A mindennapi munkánkhoz szükséges anyagok és eszközök egy része ugyan többször használatos, de erős szennyeződés, gyakori használat miatt sok esetben már nem javítható eszközök.

A pályázaton elnyert összeg terhére iratok kíméletes felületi tisztítását nagymértékben segítő kaucsuk szivacsot (Wallmaster natúrkaucsuk) és gélként alkalmazható gellan és agar-agar port vettünk. Az utóbbiak nedves tisztításra érzékeny anyagok kezelésében játszanak fontos szerepet.

A Levéltárban folyó digitalizálási projekt kb. 900 különböző állapotú, nagyrészt pergamen oklevelének, és a Nemzeti Színház terveit bemutató kiállításra digitalizált több mint 25 tervrajz restaurálásához használtuk az említett anyagokat.

Porló festékanyagok rögzítéséhez szükséges Klucel G a pergamen felületén fixálja a sérült íróanyagot. Fitinsav a tintamarás kezeléséhez szükséges kálcium-fitát fontos alapanyaga. Alkalmazásával a vizsgálat alapján kezelést igénylő tintából a feleslegben levő vasionok megköthetők.

Az MNL OL könyvkötőinek munkája felöleli a levéltári iratőrző főosztályokon található mutató könyvek mellett a kutatótermi segédkönyvek, könyvtári kötetek és folyóiratok javítását, kötését, tárolóeszközök készítését.

A pályázat terhére vásárolt táblalemezek, fűzőszövet, könyvkötőragasztó lehetővé teszik különböző méretű, 36 kötet sérült mutató-és régi iktatókönyv újrakötését és könyvtári kötetek helyreállítását, ami biztosítja további biztonságos megőrzésüket és lehetővé teszi ezeknek a fontos dokumentumoknak a használatát, emellett folyóiratok évfolyamonkénti bekötését, az évben elkészült 32 könyv és 41 kötet folyóirat.

A kötészeten ezen kívül mappákat, tokokat, egyedi dobozokat is készítenek, többek között a Népszámlálások feldolgozási tábláinak egyedi méretű, sérült dobozait is lecserélik. A kötészeten kötőanyagokból folyamatos utánpótlásra van szükség a régi kötések elöregedett anyagainak cseréje miatt is. Jelenleg még a Kutatótermi kötetek esetében is szükség van a folyamatosan használt mutatókönyvek átkötésére.

Az MNL OL állományvédelmi műhelyei számára összesen 260 000 Ft-ért szereztünk be anyagokat és kézi szerszámokat, amik nagyban hozzásegítik az MNL OL állományvédelmi munkájának folyamatosságát, segítve ezzel a digitalizálás biztonságát is.

 

Szlabey Dorottya

főrestaurátor

Állományvédelmi és Reprográfiai Osztály

 

Utolsó frissítés:

2019.10.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges