Sokan látogattak el a Múzeumok éjszakáján a Levéltárba

Szerző: Borsodi Attila
2024.06.25.
Nagy sikerrel vett részt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára a Múzeumok éjszakája programsorozatban, a munkatársak a Bécsi kapu téri palotában fogadták az érdeklődőket. A vendégek szervezett épület- és raktársétákon vehettek részt, de az épület önállóan is bejárható volt, és meg lehetett tekinteni A nemzet emlékezete című kiállítást is. A kisgyermekes családoknak kézműves foglalkozásokkal is kedveskedtek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára munkatársai már jóval a szombat 16 órai hivatalos nyitás előtt szorgalmasan készültek a Múzeumok éjszakája programjára, az egyes helyszínek berendezésére, hogy a Bécsi kapu téri levéltári palotába érkező látogatókat minél magasabb színvonalon ki tudják szolgálni. Minden kolléga folyamatosan azon dolgozott, hogy amikor megnyílnak az épület kapui, felkészülten fogadják a vendégeket. A látogatókat már a bejáratnál igyekeztek útba igazítani, de bent, az épületben is többen tüsténkedtek azon, hogy mindenki hamar megtalálja a számára fontos programelemeket.
 

Változatos programok

Az intézmény munkatársai ebben az évben is színes programmal várták a látogatókat Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényén. A már hagyományosnak mondható épület- és raktársétákra előzetesen lehetett jelentkezni, de a szabad helyekre is fogadtak vendégeket. Ha pedig egy-egy raktársétára túljelentkezés volt, akkor a levéltárosok több embert is fogadtak, vagy akár pótcsoportot is indítottak, ha az időbeosztás megengedte. A restaurátorok a tematikához kapcsolódó kézműves foglalkozással várták a látogatókat a Bécsi kapu téri levéltári palota harmadik emeletén. Ebben az évben a rendezvény szlogenje és egyúttal kiemelt tematikája a Gólpassz! volt, aminek az aktualitását a június 14-én kezdődött labdarúgó Európa-bajnokság adta. A kézműves foglalkozásokat főként kisgyermekes családok látogatták, a harmadik emeleti csarnok késő estig a fiatal lányok és fiúk alkotói zsivajától volt hangos.

Az este folyamán nemcsak szervezett épület- és raktársétákra volt lehetőség, hanem az épületet önállóan is bejárhatták, és meg lehetett tekinteni A nemzet emlékezete című kiállítást is.
 

Lelkes látogatók

Az idén 101 éves Bécsi kapu téri levéltári palotát felkereső látogatók végig nagy érdeklődést mutattak az intézmény programjai iránt. A legtöbben folyamatosan együttéltek a sétákat vezető levéltárosok előadásával, akadt olyan csoport is, amely valósággal nem tudott kifogyni az amúgy nagyon is lényegre tapintó kérdésekből. Többen is megjegyezték, hogy milyen jó lehet egy ilyen gyönyörű épületben dolgozni, és nap mint nap érdekes iratokkal foglalkozni. A kisgyermekes családoknak szóló raktársétán természetes a fiatalok voltak a program középpontjában, és akik teljesítették a feladatokat, találkozhattak Benedekkel, a levéltári egérrel és barátaival. A gyermekek rendkívüli módon élvezték, amint a csendes raktárban Benedek után kutattak, és a játékos feladatok közepette talán észre sem vették, hogy mennyi új információval gazdagodtak. Általánosságban is elmondható, hogy nemcsak a legkisebbekk, hanem mindenki sok élménnyel gazdagodott. A felnőttek rendre rácsodálkoztak az épület szépségeire és a gyönyörű iratokra.

Az utolsó programok közvetlenül zárás előtt fejeződtek be, és így 23 órakor elcsendesedett a Bécsi kaput téri levéltári palota.


Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)

 

Utolsó frissítés:

2024.06.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges