Sok ezer Szovjetunióba hurcolt személy adatai lesznek nyilvánosak

2023.11.23.
Két rendkívül fontos és izgalmas digitalizált szakmai anyagot is közzétesz a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja kapcsán a világhálón, az AdatbázisokOnline felületén a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) – erről számolt be Szatucsek Zoltán igazgató.

A Magyar Kommunista Párt (1948-tól Magyar Dolgozók Pártja) Hadifogoly Irodájának adatbázisát 2016-ban kezdték el építeni, ebben mára rengeteg fontos információ, érdekes történet található. Szatucsek Zoltán ennek hátterével kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a második világháború alatt nagyon sok katonát és civilt hurcoltak el a Szovjetunióba. S emiatt számtalan hozzátartozó Rákosi Mátyáséknak írt leveleket, hogy segítsenek hazahozni a szerettüket. Az érintettek értelemszerűen a kommunista elvbarátoktól várták a segítséget.
 

Kérdések sora

Az ügy felkarolása érdekében 1945 novemberében a Magyar Kommunista Párt létrehozta a Hadifogoly Irodát, amely a szovjet táborokban őrzött magyar hadifoglyok felkutatásával, valamint a hazatérők megsegítésével kapcsolatos különböző feladatok ellátásával foglalkozott. A hozzátartozók a kérelmezésnél, első körben kitöltötték a hadifogoly kartont, a kétnyelvű (magyar és orosz) ívek első felében a pontos azonosítását lehetővé tevő személyes adatok szerepelnek. Rákérdeztek a hadifogoly vagyoni helyzetére, pártállására, és arra is, hogy volt-e partizán alakulat tagja. Megkérdezték továbbá, hogy a hadifogoly milyen alakulatban szolgált, illetve azt is, hogy az illetőt mikor és honnan vitték el a szovjetek.
 

Kifinomult keresőrendszer

A rokonok a kitöltött formanyomtatványhoz a hadifogoly feddhetetlen erkölcseit, demokratikus nézeteit bizonyító igazolásokat szereztek be a lakóhelyük Nemzeti Bizottságától és a helyi kommunista pártszervezettől, és ezeket csatolták. – Ezeket a dokumentumokat hozzuk nyilvánosságra, amelyek kiegészítik a korábbi hadifogoly adatbázisokat – emelte ki Szatucsek Zoltán. A várhatóan pénteken nyilvánosságra kerülő adatbázis csaknem 31 ezer elhurcolt személy anyagait tartalmazza. Az adatbázis rendkívül felhasználóbarát, hiszen születési névre, évre és helyre is lehet keresni benne, és egy-egy személynél megtalálhatóak a kartonok és a különböző igazolások.
 

Térképes szolgáltatás

Szintén az emléknaphoz kapcsolódik, hogy Szabó Csaba, az MNL főigazgatója a közelmúltban átvette a Kárpátaljáról elhurcolt magyarok Dupka György helytörténész által a szolyvai emlékpark számára összegyűjtött névjegyzékét, amelyhez napokon belül a levéltár térképes adatvizualizációt készít, a korábbi analóg térkép digitális változataként.

 

Az adatbázis a képre kattintva is elérhető:

Utolsó frissítés:

2023.12.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges