Pro Archivo Nationali 2022

2022.12.14.
2022. december 8-án az összevont vezetői értekezlet keretein belül adták át a „Pro Archivo Nationali” díjakat. A Magyar Nemzeti Levéltár korábbi főigazgatója, Mikó Zsuzsanna által alapított elismerést a levéltár azon munkatársai kapják, akik szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, elősegítik annak fejlődését, illetve a szervezet integrációját.

Az országos és megyei levéltárak 2012. október 1-jén történt integrációját követően fontos, hogy a díj a Magyar Nemzeti Levéltár szakmai egységességét, a levéltári szakmai tevékenység sokszínűségét, a munkakörök változatosságát egyszerre szimbolizálja.

A díj odaítéléséről a főigazgató-helyettesek, a megyei tagintézmények vezetői, az MNL OL és az MNL központi szervezeti egységek vezetői által javasolt dolgozók közül a főigazgató által létrehozott bizottság felterjesztése alapján a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója dönt.

A díjat három kategóriában ítélik oda: a tudományos munkakörben foglalkoztatottak az I. (arany), a levéltári szakmai munkakörben foglalkoztatottak a II. (ezüst), míg a nem levéltári szakmai munkakörben foglalkoztatottak a III. fokozatot (bronz) kapják. A díjat évente fokozatonként egy-egy személy, az intézmény főfoglalkozású, határozatlan időre kinevezett dolgozója kaphatja.

 

A díjat az idén az alábbi munkatársaink kapták:

 

A díj I. (arany) fokozatát a 2022. évben Molnár András főlevéltáros kapta, akinek első és eleddig egyetlen munkahelye 1985. szeptember 1-je óta a Zala Megyei Levéltár.

A Zala Megyei Levéltárban először levéltáros-könyvtáros, 1990-től pedig levéltáros beosztásba került. Először ideiglenesen, 1993 márciusától 1994 áprilisáig látott el igazgatóhelyettesi feladatokat, majd 1995. január elsején ismét az intézmény igazgatóhelyettese, 2000. július elsején pedig igazgatója lett, mely posztot 2022-ig töltötte be. Jelenleg a Zala Megyei Levéltár igazgató-helyettese címzetes igazgatója.

 

díj II. (ezüst) fokozatát a 2022. évben Kovácsné Rajcsányi Emőke levéltári kezelő kapta, aki 2004. február 1. óta dolgozik Magyar Nemzeti Levéltár 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Osztályán, illetve jogelődjeinél. (Ezt megelőzően 1989 és 1991 között már dolgozott a levéltárban, amit a főállású anyasága miatt szakított meg.) Elkötelezett, lelkes és lelkiismeretes munkája, valamint iratszeretete közismert az osztályon.

 

díj III. (bronz) fokozatát a 2022. évben Török Gábor levéltári informatikus kapta, aki 2005. április 1-től dolgozik a Baranya Megyei Levéltárban informatikusi munkakörben, aktívan részt vállal a levéltár szinte minden tevékenységi körében. Kiemelkedő a közművelődési tevékenysége, a tagintézmény kiállításainak, rendezvényeinek szervezését, lebonyolítását végzi, sőt ezeken előadóként is szerepel.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Utolsó frissítés:

2023.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges