Pauler Gyula 120 | Meghívó

2023.07.10.
120 éve, július 12-én hunyt el Pauler Gyula, az Országos Levéltár első levéltárnoka. Az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár misével egybekötött megemlékező látogatásra és koszorúzásra várja Önöket a badacsonytomaji Szent Donát kápolnába 2023. 07. 12-én, 11 órától.

Az Országos Levéltár egykori vezetője, Pauler Gyula 1841. május 11-én született Zágrábban. Iskoláit a piaristáknál végezte Pesten, jogot hallgatott, egyetemi évei alatt kezdett el történeti kérdésekkel foglalkozni. 1870-től lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, majd Horváth Mihály – a korszak egyik legnagyobb hatású történésze – ajánlására nevezték ki 1874. október 14-én országos levéltárnoknak.

A kinevezését követő években számos külföldi levéltárba ellátogatott: München, Berlin, Drezda, és a bécsi Haus-, Hof- und Staatsarchiv is úticéljai között szerepelt. Hazatérte után kidolgozta az Országos Levéltár szervezeti felépítését, meghatározó tevékenységi köreit és hozzákezdett annak újjászervezéséhez.

Pauler Gyula a levéltári iratanyag szisztematikus rendezését szem előtt tartva az Országos Levéltárat az európai tudományosság színvonalára emelte. 1992-ben díjat is neveztek el róla, amely a levéltáros szakma legmagasabb kitüntetése. A Pauler Gyula-díj azon levéltárosoknak adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel szakterületük fejlődését segítik elő.

 

A megemlékezésen beszédet mond:

Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere

dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója

További résztvevők:

Badacsonytomaji Kolping Család

Nők a Balatonért Egyesület

Időpont:

2023.07.12. szerda 11:00

Helyszín:

Szent Donát kápolna

8261, Badacsonytomaj, Római út

 

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a rendezvényen felvételek készülnek, amelyeket a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján, a sajtóban, és minden más levéltári közleményben és kiadványban felhasználhatunk.

A rendezvényen való részvétellel Ön hozzájárul ahhoz, hogy a Nemzeti Levéltár lefényképezze és a felvételeket felhasználja. Kérjük, olvassa el adatvédelmi szabályzatunkat a https://mnl.gov.hu/download/file/fid/639683 oldalon.

Kérdéseivel kapcsolatban kérjük, forduljon hozzánk az alábbi címen: kozmuvelodes@mnl.gov.hu

 

Utolsó frissítés:

2023.07.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges