Óriási sikerrel zárult a háromnapos Tatai Patara

Szerző: Borsodi Attila
2024.05.29.
Több ezren, fiatalok, családok és idősek keresték fel a Magyar Nemzeti Levéltár állomáshelyét a XVI. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválon, ahol az intézmény csapata először vett részt. A levéltár munkatársai pénteken közreműködtek a Deák Patara vetélkedő lebonyolításában, a hétvégén pedig egy a régi korok hangulatát visszaadó írnoki műhelyben várták az érdeklődőket.

Jelentős érdeklődés kísérte a péntektől vasárnapig tartó XVI. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivált, amelyen először vett részt a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) csapata. A rendezvény eseménytörténete szerint a tatai várban oszmánok állomásoznak, akik sátorosvárosban laknak. Közben a keresztény hadak a vár alatt táboroztak le, ahonnan a fesztivál ideje alatt támadást vezettek a várat megszállva tartó oszmánok ellen, akiket Pálffy Miklós vezetésével legyőztek. A fesztivál vendégei ízelítőt kaphattak a 16-17. század élet mindennapjaiból, kipróbálhatták magukat korabeli mesterségekben vagy akár akkori ételek készítésében is. A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek mind-mind segítették a rendezvényre érkezőket, hogy egy rövid időre a középkorban érezhessék magukat.


Írnoki műhely

Az MNL csapata a Kastély park festői környezetében, a Magyar Faluban kapott helyet, amely számtalan élményt nyújtva a kora-újkori magyar falvak életét volt hivatott megidézni. Az intézmény munkatársai a fesztivál idejére egy a régi korok hangulatát visszaadó írnoki műhelyt rendeztek be az érdeklődőknek. Készültek egyebek mellett pecsételéshez egy viasz olvasztóval, szárazpecsételővel, iratkötegekkel és bőrtokokkal. Sőt, a levéltár érdekességképpen kiállított egy kalodát, egy bilincset és egy derest is. A Magyar Faluban mindenki – így az MNL minden jelenlevő munkatársa is – nagyon egyszerű, a régi korokat megidéző ruhát viselt.


Vetélkedő diákoknak

A Magyar Nemzeti Levéltár már pénteken bekapcsolódott az eseményekbe, hiszen az intézmény levéltár-pedagógusai, közművelődési és állományvédelmi munkatársai is részt vettek a diákoknak szervezett Deák Patara vetélkedő lebonyolításában. Ez egy komoly verseny volt a környékbeli általános iskolás diákoknak és középiskolásoknak, amelyen a borongós, időnként esős időjárás ellenére is nagyon sok fiatal részt vett. Az intézmény állomáshelyén a diákokat várta mások mellett Horváth Gergely, az MNL Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztály munkatársa, aki kifejtette, a levéltár állomáshelyén egy ötpontos feladatot kellett teljesíteniük a diákoknak időre. A vetélkedőben nagyon sokan vettek részt, a Magyar Nemzeti Levéltár állomáshelyét több száz fiatal kereste fel.


Impozáns vendégkönyv

Szombaton és vasárnap a berendezett írnoki műhelyben fogadták az érdeklődőket a levéltár munkatársai, ekkor már leginkább családok, továbbá fiatal párok és idősek keresték fel az intézmény állomáshelyét. Lökkös Mónika levéltári főrestaurátor elmondta, hogy a rendezvényen szép számmal voltak jelen külföldi vendégek is, akik ugyancsak lelkesen készítették el maguknak „útlevelüket” a levéltár munkatársainak segítségével. A Magyar Nemzeti Levéltár sátránál nagy érdeklődéssel fordultak meg a Magyar Falu résztvevői is, hogy kipróbálják a régi mártogatós tollal való írást. – Az állomáshelyünkön egy fiktív útlevelet lehetett készíteni a látogatóknak, amit a történet szerint Pálffy Miklós állított ki azért, hogy a tatai győzelem hírét vigyék el Bécsbe, Rudolf királyhoz. Erre a szárazpecsételővel lehetett mindenkinek pecsétet tenni – fogalmazott Horváth Gergely. Emellett a levéltár készített egy Tatai Krónikának nevezett vendégkönyvet, amelyet a restaurátorok alkottak meg A3-as méretben, bőrtokban, ebbe a látogatók tintás tollal beírhattak az utókornak. A tervek szerint ez mostantól minden évben jelen lesz az aktuális fesztiválon.


Élmények és tapasztalatok

A levéltárnak az első év főként a tapasztalatszerzésről szólt, de közben a munkatársak rengeteg élménnyel gazdagodtak. Amellett, hogy próbálták felhívni a figyelmet az iratok fontosságára, azok történelmi szerepére, igyekeztek a látogatók kérdéseire is válaszolni. Horváth Gergely hangsúlyozta, hogy sokan kifejezetten élénken érdeklődtek az intézmény iránt, és a remények szerint több család idővel akár az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotáját is felkeresheti majd. A levéltár-pedagógus úgy véli, rendkívül hasznos volt az intézmény számára a Tatai Patarán való részvétel, mert nagyon sok olyan emberhez elért a levéltár, akikkel másképpen nem lett volna kapcsolata. Ha meghívást kap, akkor az MNL várhatóan jövőre is szívesen kitelepül a fesztiválra.

 


 

 

Utolsó frissítés:

2024.06.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges