Nagy sikerrel zárult a 23. CEESOK Nemzetközi Konferencia

Szerző: Borsodi Attila
2024.07.03.
Csaknem száz előadó és vendég részvételével június 27-én és 28-án tartották a 23. CEESOK Nemzetközi Konferenciát Budapesten, a Bécsi kapu téri levéltári palotában. Az eseményre közel másfél tucat országból érkeztek résztvevők, akik kulturális, tudományos és történelmi előadásokon ismerhették meg behatóbban Koreát.

Június 27-én és 28-án tartották a 23. CEESOK Nemzetközi Konferenciát, ahová Magyarországról, Lengyelországról, Csehországról, Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából, Romániából, Bulgáriából, Törökországból, Ukrajnából, Oroszországból, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból és a Koreai Köztársaságból érkezett csaknem száz résztvevő. Az esemény a Közép- és Kelet-európai Koreanológiai Társaság (CEESOK) eddigi egyik legnagyobb akadémiai találkozója volt, a konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) szervezte, és a rendezvényt az Akadémiai Koreai Tanulmányok, a Szöuli Chung-Ang Egyetem, az Eurázsia Alapítvány és a Shinhan Bank Magyarország támogatta. A konferencia célja az volt, hogy bemutassa a Közép- és Kelet-európai Koreanológiai Társaságot Magyarországon. Ezen keresztül elérhetővé tegyék a szomszédos országok tudósainak a koreai tanulmányok kutatásait, és elmélyítsék az oktatási és kulturális kapcsolatokat Magyarország és a Koreai Köztársaság között.
 

Több tucat előadás

Az esemény megnyitóját június 27-én, csütörtökön délelőtt 10 órától tartották, amelyen beszédet mondott Hong Kyudok, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, Mikó Zsuzsanna, az MNL általános főigazgató-helyettese, Lee Chan-kyu, a Chung-Ang University elnökhelyettese és Lee Haesung, a CEESOK elnöke. A levezető elnök Kim Bogook, a szöuli Sungkyunkwan Egyetem vezető kutatója, az MNL Kelet-Ázsiai Kutatóközpont igazgatója volt. A köszöntők elhangzása után, csütörtökön délután és pénteken a Bécsi kapu téri levéltári palotában négy helyszínen tartottak előadást a több mint egy tucat, főként térségbeli országból és Dél-Koreából, illetve hazánkból érkezett kutatók. Június 28-án, a tudományos konferenciát lezáró közgyűlésen Kim Bogookot választották meg a CEESOK elnökének a következő kétéves ciklusra.
 

Kétévtizedes múlt

A CEESOK-ról fontos tudni, hogy a Közép- és Kelet-európai Koreanológiai Társaság története egészen 2003-ig nyúlik vissza, akkor alakult meg a Szófiai Egyetem Koreai Tanszékének támogatásával. Az alapítás jelentős mérföldkő volt a koreai kultúra és nyelv tudományos felfedezésében a régióban. Az első nemzetközi konferenciát a Szófiai Egyetem Koreai Tanulmányok Tanszékén tartották, ahová a bulgáriai, magyar, cseh, lengyel és koreai tudósok sora ment el, ez egyúttal a tudományos együttműködés és tudáscsere kezdete is volt.

Azóta a CEESOK vezető szerepet tölt be a koreai tanulmányok előmozdításában Közép- és Kelet-Európában, évente szervez tudományos konferenciákat, amelyek összehozzák a szakértőket és lelkes híveket egyaránt. Ez az összehangolt erőfeszítés egy virágzó tagsági bázist eredményezett, amely ma már Magyarországra, Lengyelországra, Csehországra, Szlovákiára, Ausztriára, Szlovéniára, Romániára, Bulgáriára, Horvátországra, Szerbiára, Észtországra, Lettországra, Litvániára, Ukrajnára, Törökországra és Oroszországra terjed ki. Különösen fontos, hogy Nyugat-Európai országok, mint Németország és Franciaország is csatlakoztak az elmúlt időben, onnan is érkeztek vendégek a CEESOK nemzetközi akadémiai konferenciáira.

 

Utolsó frissítés:

2024.07.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges