Múzeumok Éjszakája az Országos Levéltárban

2017.06.08.
Indítsd nálunk a múzeumi éjszakát és járd be a budavári helyszíneket a Bécsi kapu térről! Raktár- és épületfelfedező sétával, kosztümös fotózással, eredeti iratok bemutatásával és tematikus kiállításokkal várjuk az Országos Levéltárba érkezőket június 24-én 15.00-23.00 óráig!

Lépj be az időkapun a Bécsi kapu téren, válogass programjaink közül!

Kiegyezés 150!
Kamarakiállításunk a kiegyezés 150. évfordulójára emlékezik. Eredeti iratok bemutatásával három témában járjuk körbe a korszakot: Koronázás és Kiegyezés;
A Dualizmus kora; Válságjelek és Összeomlás.
18 órakor „Az utolsó párbaj” címmel kiállítás-megnyitót tartunk!
Karnyújtásnyira a történelem – raktárséta az épület ritkán látható iratőrző helyiségeiben
Raktársétáinkkal kapcsolódunk a Múzeumok Éjszakája „Értékőrzés” központi témájához, a raktárakban különböző évszázadok eredeti irataival ismerkedhet meg történész-levéltáros kollégáink vezetésével.
A raktárak korlátozott számú látogatót tudnak egyszerre befogadni, a sétákra a helyszínen lehet jelentkezni.

Épületfelfedező séta
A budai vár északi oldalán magasodó, historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes, címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.
Az épületet óránként induló csoportokban, szakképzett vezetéssel tekintheti meg.

Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások
Hét évszázad aláírásai egy kiállításon! Interaktív kiállításunkon eredetiben láthatja Mátyás király, Dobó István, Mária Terézia, Ady Endre, Albert Einstein és még sok más neves magyar és külföldi történelmi személyiség aláírását! Az eredeti iratok mellett húsz, a kiállítás témaköreihez készült rövidfilm (magyar és angol nyelven) is várja a látogatókat.

Az osztrák-magyar „közös piac”
A kamarakiállítás célja az osztrák-magyar gazdasági kiegyezés, valamint a kiegyezést követő iparosodás és gazdasági modernizáció bemutatása levéltári forrásokon keresztül. A két ország kereskedelmi és vámszövetsége révén létrejött „közös piac”, a szabad tőke- és munkaerő-áramlás hozzájárult Magyarország gyors gazdasági fejlődéséhez. Vállalat-alapítások és tőkés karrierek kora kezdődött a bankhálózat, a vasútépítés és főként a gyáripar területén.

KépMÁS – Másképp!
Öltözzön korhű jelmezbe és készíttesse el portréját udvari fotográfusunkkal!
A levéltári palota díszes belső tere kitűnő hátteret biztosít majd egy történelmi időutazáshoz.

Kézműves varázs gyerekeknek
A kézműves foglalkozásokon történelmi ihletésű kirakók, társasjátékok várják a gyerekeket, emellett kézműves foglalkozásokon pénztárcát, legyezőt, könyvjelzőt készíthetnek az érdeklődők.

 

Jegyárak: Felnőtt jegy: 1700 Ft
Gyermekjegy (6-18 éves korig): 800 Ft
6 éves kor alatt ingyenes

Kövessék folyamatosan frissülő Facebook eseményünket: Múzeumok Éjszakája az Országos Levéltárban

Utolsó frissítés:

2017.06.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges