Múzeumok Éjszakája az MNL Országos Levéltárában

2018.06.11.
„Ami összeköt – Család és kultúra” - Az MNL Országos Levéltára az idei Múzeumok Éjszakája központi témájához kapcsolódva az alábbi programokkal várja látogatóit:

A bécsi kapu téri palota titkai: épületfelfedező séták
Időpont: óránként, az utolsó csoport 22.00 órakor indul
A budai vár északi oldalán magasodó, historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.
Az épület csoportosan, szakképzett vezetéssel tekinthető meg óránkénti indulással.

Történelmi kézműves varázs
Időpont: 15.00–20.00 óráig
A kézműves foglalkozásokon történelmi ihletésű kirakók, társasjátékok várják a gyermekeket, emellett kézműves foglalkozásokon pénztárcát, legyezőt, könyvjelzőt készíthetnek az érdeklődők.

Karnyújtásnyira a történelem: Raktárséták
Időpont: óránként, az utolsó csoport 22.00 órakor indul
Az „Ami összeköt: Család és Kultúra” központi témához raktársétáinkkal kapcsolódunk, amelyek során levéltárosok vezetésével ismerkedhetnek meg írott múltunkkal. 
Raktáraink korlátozott létszámban látogathatók. Jelentkezés a helyszínen.


Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek - kiállítás
Időpont: folyamatosan 
A kiállítás témáját az egykori és mai magyarországi nemzetiségek, etnikumok és a magyarok közötti kapcsolatok több évszázados történetének bemutatása képezi. Fő célja, hogy gazdagon, meggyőzően dokumentálja a földrajzilag és társadalmi-kulturális-gazdasági szempontból mindig is Közép-Európa részét képező magyar állam etnikai, kulturális sokszínűségét, és ezt a maga történetiségében jelenítse meg. Elsődlegesen nem a nemzetiségek történetét követi nyomon, hanem a nemzetiségek és a magyarság összetett, bonyolult, időben változó kapcsolatrendszerét vizsgálja. 

Károlyiak – Egy arisztokrata család öt évszázada - kiállítás
Időpont: folyamatosan
A kamarakiállítás a magyar történelem egy jelentős, de kevésbé ismert családjának történetébe enged bepillantást. Többek között választ kapunk arra, hogyan volt lehetséges bekerülni a magyar arisztokrácia élvonalába. Birtokaikon keresztül következtethetünk gazdaságukra, és ezáltal mecénási tevékenységeikre. Megismerhetjük a Károlyaik hétköznapjait, gondjaikat, örömeiket, azt, hogy milyen nevelést tartottak számukra fontosnak. A kiállításban fontos szerepet kap a Károlyiak országos és helyi politikában, sőt a Rákóczi- és az 1848/1849. évi szabadságharcban betöltött szerepe is. A családtörténeti utazáson keresztül az érdeklődő a családi levéltárban fennmaradt legtipikusabb iratokat is megtekintheti.

Családok a családokért! – Nagyiparos  és nagybirtokos családok jóléti és szociális tevékenysége
Időpont: folyamatosan
A kamarakiállítás a magyarországi nagypolgári és nagybirtokos családok az állami szociálpolitika kialakulásával egyidőben, sőt jórészt azt megelőzve sokféle jóléti, szociális intézkedést hoztak ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági üzemeikben, hogy javítsák az ott dolgozók, és azok családjainak életkörülményeit. A kiállításunkon a látogató betekintést nyer ebbe a folyamatba a századfordulótól az 1930-as évek végéig, beleértve lakástámogatást, a gyermeküdültetést, a családsegítés és a jótékonysági akciók különböző formáit, valamint a vállalati sportolási és kulturális lehetőségeket.

Családi élet 300 éve - könyvbemutató és beszélgetés
Időpont: 17.00
Családi élet 300 évvel ezelőtt Károlyi Sándor és felesége, Barkóczy Krisztina levelezése tükrében: beszélgetés a kötetről Kovács Ágnes történésszel.

Az Esterházyak fraknói ifjabb ága - könyvbemutató
Időpont: 19.00
A kötet a Szenci Városi Múzeum gondozásában jelent meg, mely hat témában több mint húsz tanulmányt közöl.

További információk az esemény Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/events/2159207287426898/


 

Utolsó frissítés:

2018.06.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges