Művészeti egyetemek vezetőtestületi jegyzőkönyvei

Szerző: Kántás Balázs
2023.06.19.
Egyetemek által keletkeztetett iratokkal a magyar felsőoktatás múltjából legkorábbról a 17. századtól rendelkezünk, a hazai egyetemi szaklevéltárak pedig mára több mint 4000 folyóméternyi, egyetemtörténettel kapcsolatos iratanyagot őriznek.

Mivel a felsőoktatási intézmények története iránt egyre nagyobb kutatói érdeklődés mutatkozik, a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) projekt keretében összesen mintegy 200 ezer oldalnyi felsőoktatási intézményi vezetőtestületi jegyzőkönyvet digitalizáltak az elmúlt években. Ezek nagy része alapváltozatban elérhető a HUNGARICANA Közgyűjteményi Portálon, most azonban adatbázisba illesztve, részletesebb keresési lehetőségeket biztosítva a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online szolgáltatása keretében is közzétesszük őket, a digitalizált iratokat eredetiben őrző felsőoktatási levéltárakkal kötött együttműködési megállapodások alapján. A publikált iratok keletkezési ideje a 19. század közepétől a rendszerváltozásig terjed, így e levéltári adatbázisok a magyar felsőoktatás mintegy 140 éves történetéről adnak áttekintést.

Felsőoktatás-történeti adatbázisaink közzétételének első fázisában három nagy múltú magyarországi művészeti felsőoktatási intézmény, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetem jogelőd intézményeinek vezetőtestületi jegyzőkönyveit publikáljuk. A Magyar Képzőművészeti Egyetem jogelődeinek testületi ülései adatbázis az 1937-től 1991-ig tartó időszak testületi üléseinek jegyzőkönyveit tartalmazza, egészen a Horthy-korszak végétől a rendszerváltozás időszakáig. A MOME és jogelődeinek testületi ülései 1896 és 1924 közötti évkörrel kutathatók, tehát a dualizmus utolsó és a Horthy-korszak első éveiről kaphatunk képet belőlük a magyar iparművészeti felsőoktatásról. A Magyar Táncművészeti Egyetem jogelődeinek testületi ülései című adatbázisban pedig 1950 és 1963 közötti időkörben kutathatók az iratok, mivel iskolarendszerű táncművészképzés Magyarországon lényegében csak a szocialista korszak elején jött létre.
 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik jogelődje,
az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde diákjai, 1900

(Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem honlapja)
 

Az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola esti tanfolyam tanári karának ülésjegyzőkönyve,
1900. szeptember 22.

HU-MOMEL- MOMEL-VIII. 1/a.

 

Utolsó frissítés:

2023.07.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges