Műszaki és természettudományi egyetemek vezetőtestületi jegyzőkönyvei az Adatbázisok Online-on

Szerző: Kántás Balázs
2023.07.20.
A hazai felsőoktatási intézmények története iránt a kutatók részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Épp ezért a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) projekt keretében 200 ezer oldalnyi felsőoktatási intézményi vezetőtestületi jegyzőkönyvet digitalizáltak a magyarországi felsőoktatási szaklevéltárak iratanyagából.

Ezek egy része már korábban közzé lett téve a HUNGARICANA Közgyűjteményi Portálon is, most azonban levéltári adatbázisba illesztve, részletesebb keresési lehetőségeket biztosítva a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online szolgáltatása keretében is kikerülnek az internetre. Az iratok keletkezési ideje a 19. század közepétől a rendszerváltozás időszakáig terjed, így az adatbázisok a magyar felsőoktatás mintegy 140–150 éves történelmét ölelik fel.

Felsőoktatás-történeti adatbázisaink közzétételének harmadik állomásaként ezúttal a nagyobb hazai műszaki és természettudományi egyetemek vezetőtestületi iratanyagát tesszük elérhetővé. Fővárosunk egyik legpatinásabb műszaki egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jogelődeinek testületi üléseit 1882 és 1934, illetve 1970 és 1991 közötti évkörökkel publikáljuk, így a dualista, a Horthy-, illetve a szocialista korszak egy részének intézménytörténete is megismerhető általuk. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, mely számos rangos agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával jött létre a közelmúltban, jogelődei testületi üléseinek jegyzőkönyvei elsősorban a szocialista korszakból származnak, ugyanakkor az adatbázis tartalmazza néhány rendszerváltozás utáni év iratanyagát is, így a demokráciába való átmenet időszaka is nyomon követhető. A Széchenyi István Egyetem jogelőd intézményeinek testületi ülései egyelőre a Széchenyi István Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola vezetőtestületi jegyzőkönyveit tartalmazzák az 1970-es és 1980-as évekből, így ugyancsak a szocializmus időszakának műszaki felsőoktatás-történetének tanulmányozásához nyújtanak hasznos segítséget.

A mai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépülete a 20. század elején
A kép forrása: pestbuda.hu
 

Utolsó frissítés:

2023.08.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges