Munkatársaink állományvédelmi beszámolói

2022.07.22.
Ahogy minden évben, úgy idén is megrendezésre került a Magyar Levéltárosok Egyesületének 2022. évi Vándorgyűlése, 2022.07.11-13. között. A helyszín ezúttal Székesfehérvár volt.

Az MNL-OL Állományvédelmi Osztályáról két kolléga tartott előadást, az osztály többi tagjai pedig aktívan részt vettek az állományvédelmi, illetve a többi szekció ülésein is, további előadások meghallgatásával tágítva eddigi tudásukat.

Az előadók beszámolói alább olvashatóak:

Előadó: Baumann-Farkas Barbara
MNL – OL
Szakmai Koordinációs Igazgatóság
Állományvédelmi Osztály
restaurátor, állományvédelmi felelős
baumann-farkas.barbara@mnl.gov.hu


Egy állományvédelmi felelős tapasztalatai
Az OL raktárainak és kiállításainak klimatikus viszonyai

 

Két területről szólt az előadásom, egyrészt az Országos Levéltár raktárainak, másrészt kiállításaink klimatikus viszonyairól, a megfelelő értékek, vagyis a hőmérséklet és páratartalom beállításáról, ezek méréséről, illetve az ezen a területen szerzett eddigi tapasztalataimat osztottam meg a hallgatósággal.
A raktári és a kiállító termi levegő optimális paramétereit (hőmérséklet és páratartalom) klimatizációval biztosíthatjuk a legjobban. A klimatikus viszonyok ellenőrzésére pedig a legjobb megoldást a digitális, adatrögzítős mérőműszerek, más néven data loggereket nyújtják.


Testo 160 TH wi-fis data logger               


Testo 174 H data logger

 

Ezek kihelyezése, megfelelő üzemeltetése és szakszerű beállítása kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a klimatikus viszonyokat folyamatosan ellenőrizni tudjuk, és a felmerülő problémákat (pl.: túl magas páratartalom/hőmérséklet, stb…) meg is tudjuk oldani.
A készülékek által mért és elmentett adatokat táblázatok és diagrammok formájában dolgozom fel, rendszeres időközönként.

A Bécsi kapu téri épület kiállítótermében (a kiállítás címe: A nemzet emlékezete) és a Várkert Bazárban (EDT időszakos kiállítás) működő kiállításokon, az ellenőrzések során a következő megoldásra váró feladatokkal találkoztam: a teremőrökkel való együttműködés, berendezések túl nagy üzemeltetési költségei, nagy esőzés általi beázás, páratartalom emelkedése és az iratokat ért fényterhelés.

Bécsi kapu tér – A nemzet emlékezete című kiállítás

A virtuális túra magyarul és angolul is megtekinthető az alábbi linkre, vagy a képre kattintva: https://kiallitas.mnl.gov.hu/nemzetemlekezete/

 

Várkert Bazár – European Digital Treasures (EDT) kiállítás
Az EDT project hivatalos weboldal: www.digitaltreasures.eu

A megfelelő kommunikációnak, a gyors és szakszerű reagálásnak köszönhetően kialakult a többi emberrel/kollégákkal közös együttműködés, ami a felmerülő problémák megoldásához (pl.: páramentesítő használata, rendszeres szellőztetés, klímaberendezés szakaszos működtetése) vezetett el minket.


Előadó: Lökkös Mónika
Restaurátor
Állományvédelmi Osztály
Magyar Nemzeti Levéltár
Szakmai Koordinációs Igazgatóság
lokkos.monika@mnl.gov.hu

 

A tintamarás kezelésének lehetőségei, kérdőjelei
 

A tintamarás az iraton kia­la­kuló olyan károsodás, melyet az íróanyag összetevői­ben a körülmények hatására létre­jövő kémiai folyamatok okoz­nak, érintve az íráshordo­zót is. Ez főként a vasgallusz­tintá­val készült iratoknál fordul elő, leginkább a középkortól a 19. század végéig.


Kiesett betű egy tintamarásos iraton
 

Az előadás során kitértem az említett tinta történeti háttérére, készítéséhez felhasznált alapanyagok, a tintamarás során lezajló kémiai folyamatokra és ezek megállításához szükséges lépésekre, restaurátori megoldásokra, kiemelve a kálcium-fitátos kezelést.

A vasgallusztinta készítésekor a fő alapanyagok mellett nagyon különböző anyagot is használnak a receptúrákban, így sok esetben a pontos összetevő nem ismeretes.
A fő komponensei a fémsó (általában vasszulfát), és a csersav. (ez utóbbit gubacs vagy tannintartalmú fakérgek főzetéből nyerték.)
A tinta összetevői kémiai folyamatokat indikálnak, melyek a cellulózláncok károsodását és bomlását idézi elő. A hordozó (legtöbbször papír vagy pergamen) töredezett lesz, végül elporlik, mindez akár az irat megsemmisüléséhez vezethet.
A savat semlegesíteni kell és az oxidációt meg kell állítani.
Jelenleg a nemzetközi gyakorlatba a legtöbbször kálcium-fitát és magnézium-bikarbonátos kombinált kezelést alkalmazzuk, melynek során megkötjük a szabadon lévő vas(II) ionokat és megállítjuk a savas folyamatokat.

 

Tintamarástól károsodott irat
 

A kémiai folyamatok semlegesítése után a gyengült irat anyagot szükség szerint mechanikailag is megerősítjük, utánenyvezéssel, kiegészítéssel, alátámasztással.

 

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges