Mesél a levéltár - Te mit mesélnél? - Iskolai közösségi szolgálat a Magyar Nemzeti Levéltárban

2023.03.23.
A Magyar Nemzeti Levéltár Magyarország legrégebbi közgyűjteménye, fő feladata a maradandó értékű iratok gyűjtése, őrzése és közkinccsé tétele. A nagyközönséghez ezek a történelmi jelentőségű iratok leginkább kiállításokon keresztül kerülnek kézzelfogható közelségbe. A Bécsi kapu téri levéltári palotában jelenleg a “A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei” című kiállításunk tekinthető meg. Projektünk célja, hogy a résztvevő diákok közreműködésével létrehozzunk egy levéltár-pedagógiai foglalkozást, amely az itt bemutatott iratokra, történelmi dokumentumokra épül.

A 10 órás közösségi szolgálat keretében megrendezésre kerülő projektbe, a magyar történelem iránt kimondottan érdeklődő diákok jelentkezését várjuk, akik csoportban és egyénileg is végezhetik a munkát. A diákok feladata a kiállítás írott és képi anyagának feldolgozása, majd ezekre épülő, középiskolás korosztálynak szánt, offline feladatok elkészítése lesz.  A munka otthonról végezhető, a kiállítás teljes anyaga megtekinthető az interneten, a hozzá kapcsolódó munkában levéltár-pedagógusaink lesznek a tanulók segítségére. Az elkészített feladatokat fel fogjuk használni a kiállítást bemutató levéltár-pedagógiai foglalkozásunkban, melyen az Országos Levéltárban látogató diákcsoportok vehetnek majd részt.

A résztvevő diákok a projekt megvalósítása során több kompetenciaterületen is fejlődhetnek, mint például:

  •     anyanyelvi kommunikáció
  •     digitális kompetencia
  •     szociális és állampolgári kompetencia
  •     kulturális kompetencia


A projekt közös alkalmai Zoom platformon kerülnek majd megtartásra. A feladatok elkészítése határidőre, de egyéni időbeosztás szerint, otthon történik.

A projekt keretén belül lehetőségük lesz a résztvevő diákoknak ellátogatni a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába és levéltár-pedagógusaink vezetésével megnézni épületünket és a kiállítást.

Közös online alkalmak, melyen a megjelenés kötelező:

  •     április 3. 15:30-17:30 (2 óra)
  •     április 20. 15:30-16:30 (1 óra)
  •     április 25. 15:30-17:30 (2 óra)


Jelentkezési határidő: 2023. március 30.
A projekt kezdete: 2023. április 3.
A projekt vége: 2023. április 25.

Jelentkezni Sápi Anna levéltár-pedagógusnál lehet a sapi.anna@mnl.gov.hu e-mail címen. A rendelkezésre álló helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

Utolsó frissítés:

2023.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges