Megnyílt a Jánossy Dénes-kutatóterem

2015.06.11.
2015. június 19-én Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója ünnepélyes keretek között adta át az új Hess András téri kutatótermet. A kutatóterem az Országos Levéltár egykori főigazgatója, Jánossy Dénes után kapta a nevét.

Közismert, hogy az információs társadalom rengeteg adatra kíváncsi, és azt lehetőleg bárhol el szeretné érni. A levéltári törvény (A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény) alapján a maradandó értékű elektronikus iratok megőrzésének, kezelésének és hozzáférhetővé tételének kötelezettsége – a hagyományos iratanyaghoz hasonlóan – a levéltárak rendeltetésszerű feladata. Az Országos Levéltár egyik legfontosabb stratégiájának tekinti a gyűjteményeihez való hozzáférés megkönnyítését. Az Országos Levéltár 2014-ben nyert támogatást kutatótermének felújítására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Közgyűjtemények Kollégiuma A levéltári közönségszolgáltatási terek - kutatóterem, kiállítótér, előadótermek - látogatóbarát fejlesztése c. pályázatán. Az új kutatóterem létrehozásával elsődleges célunk az volt, hogy azelektronikus anyagaink egyre inkább bármely kutatóteremben elérhetőek legyenek, másrészről az 1945 utáni kormányszervek, az MDP és MSZMP iratok kutatását – azinfrastruktúra minőségi megújításával – elősegítsük.

A kutatóteremről és a megnyitóról készült képeket az alábbi képre kattintva tekintheti meg:

Fotók: Czikkelyné Nagy Erika

 

A fejlesztésnek és a felújításnak köszönhetően az új kutatóteremben a következő szolgáltatások integráltan vehetőek igénybe:

  •  a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisaihoz való gyors és korlátlan hozzáférés
  •  új elektronikus jegyzékek közzététele az 1945 utáni iratanyag kutatásához
  •  támogató nyilatkozattal megtekinthető elektronikus iratok kutatása tárhely szolgáltatás révén
  • korszerű informatikai szolgáltatások: nagyobb sávszélességű hálózati kapcsolat biztosítása a digitális (levéltári és könyvtári) tartalmak folyamatos elérése
  •  ingyenes wifi
  •  a regisztrációs helyiség kialakítása révén előzetes bejelentkezéssel levéltári konzultáció

 

A 42 férőhelyes kutatóterem bármely állampolgár számára nyitott. A kutatóként regisztrálók egyszerű és áttekinthető módon férhetnek hozzá az őket érintő iratokhoz, információkhoz.

 

 

Utolsó frissítés:

2018.03.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges