Megjelent: Magyarnak maradni Erdélyben

2021.09.06.
A most megjelent kötet az Iskola Alapítvány Kiadó, a Magyar Nemzeti Levéltár és az L’Harmattan Kiadó közös gondozásában jelent meg, szerkesztői: Mikó Zsuzsanna (általános főigazgató-helyettes, MNL) és Szabó Csaba (főigazgató, MNL).
Jelen kötet írásai többek között arra keresik a választ, hogy mit jelent a magyarságnak Erdély, és miben áll Erdély jelentősége politikai, történeti, kulturális művelődési és gazdasági értelemben. A bevezető tanulmány mindezen túl azokat a folyamatokat és összefüggéseket igyekszik feltárni, amelyek a középkortól kezdve végül Erdély Romániához csatolásához vezettek.
 
A történeti bevezető után huszonöt többé-kevésbé ismert erdélyi személyiség 1918-1989 között a kisebbségi lét védelmében, a magyarság megmaradása érdekében megfogalmazott gondolatait tartalmazza s könyv. A szerzők a személyiségek kiválasztásával és gondolataik elemzésével huszonöt ember huszonöt nagyon eltérő értékrendjét és cselekvési irányát, de a kisebbségi társadalomban a maguk közegeiben mindenképpen véleményformáló személyiségét mutatják be.
 
A politikusok, irodalmárok, publicisták, tudósok, egyetemi tanárok papok életútjának feldolgozása után az olvasó megtalálja legfontosabb munkáik, és a róluk készült alapvető feldolgozások adatait. Azt követi az írásaikból, gondolataikból összeállított válogatás. Többnyire olyan szövegek, amelyek első alkalommal jelennek meg nyomtatásban vagy ha korábban ki is adták őket, ma már nagyon nehezen hozzáférhetők.
 

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges