Mátyás király Emlékév: a megvalósult projektek bemutatója

Szerző: Demjén Ágnes
2018.11.23.
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Hunyadi Mátyás király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából Mátyás király Emlékévet hirdetett a 2018-as évre. Az emlékév eredményeként megvalósult közös projektjeit mutatta be a Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Nemzeti Levéltár 2018. november 19-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében megrendezett sajtótájékoztatón.

Az eseményt Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója nyitotta meg, aki megköszönte a Magyarság Házának és a Magyar Nemzeti Banknak a közös munkát. Szerinte Hunyadi Mátyás ma is az egyik legkedveltebb királyaink közé tartozik, akinek a népszerűsége a róla szóló legendáknak köszönhető. Hangsúlyozta, hogy a történész feladata kideríteni mi az igazság, például miért mondhatták rá a kortársak, hogy Mátyás az igazságos.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója beszámolt arról, hogy egy évvel ezelőtt megbízták intézményüket az Emlékév lebonyolítására, melynek keretében kerül sor most az emlékérmék kibocsájtására és a Merre járt Mátyás király? internetes alkalmazás bemutatására.

 

Szabó Csaba és Csibi Krisztina
Fotó: Varga Máté (MNL OL)


Az emlékérmék hivatalos kibocsájtására felkért Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, Virág Barnabás megemlékezett Mátyás király gazdaságpolitikájának legfontosabb intézkedéseiről, kiemelve a pénzreformját, illetve ismertette a Mátyás király Emlékév elnevezésű emlékérméket. A nagyméretű ezüst és színesfém emlékérmék 20 000 és 2000 Ft névértékkel Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a megemlékezés, a tisztelgés nemzeti történelmünk kiemelkedő uralkodója előtt. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el. Mindkét érme átmérője 52,5 mm, szélük recézett.

Virág Barnabás részletesen bemutatta az érmék előlapján és hátlapján látható ábrázolásokat. Az előlap központi motívuma a bautzeni Mátyás dombormű részlete, mely a felfegyverzett királyt hitelesen ábrázolja annak uralkodói attribútumaival. Az érmék hátlapja a király hadsereg-szervezésben elért eredményeire, az államügyekben való szerepvállalására és pénzügyi reformjára is utal. A hátlapon látható az uralkodó kalligrafikus kézjegye is, hiszen ő volt az első olyan uralkodónk, akinek a kézjegye a hivatalos okleveleken nagy számban fennmaradt.

Eztán sor került a 20 000 Ft-os névértékű érmék hivatalos átadására, amelyeket Virág Barnabás adta át Szabó Csabának, Csibi Krisztinának, Rácz Görgynek, Szatucsek Zoltánnak és az emlékérmét tervező Soltra E. Tamás szobrász- és éremművésznek.

 

Soltra E. Tamás átveszi az emlékérmet Virág Barnabástól
Fotó: Varga Máté (MNL OL)


A Mátyás király Emlékév keretében megvalósult másik projektet, a Merre járt Mátyás király? internetes alkalmazást Rácz György, az MNL főigazgató-helyettese és Szatucsek Zoltán, az MNL Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának igazgatója mutatták be. Rácz György szerint az alkalmazás egy újítás, amely népszerű formában mutatja be Mátyás király és második felesége, Aragóniai Beatrix királyné utazásainak állomásait, a legszigorúbb tudományos feltételeknek megfelelve. Az alkalmazás felhasználását három területen szeretnék elérni. Egyrészt a fiatalok számára is játékos formában szeretnék megjeleníteni azokat a helyszíneket, amelyeket az uralkodó a történelmi források szerint biztosan felkeresett. Másrészt szeretnék szélesebb körben is ismertté tenné Mátyás utazási útvonalát, például az emberek megnézhetnék, hogy a lakóhelyükön járt-e a király. Végül fontos, hogy az adatok szembe szálljanak az álruhás király mondákban rögzített utazási helyeivel. Az alkalmazás Horváth Richárd 2011-ben könyvben megjelent adattárának térképre vitele olyan formában, hogy a településekre kattintva megkapjuk az adat forrását, és a szakkönyv vonatkozó lábjegyzetének eredeti szövegét.

 

Rácz György, az MNL főigazgató-helyettese
Fotó: Varga Máté (MNL OL)


Szatucsek Zoltán az applikációt a gyakorlatban is bemutatta a résztvevőknek. Elmondta, hogy Közép-Európa térképén 555 db olyan hely került megjelenítésre, ahol igazoltan is megfordult a király. Az idősáv az 1458 és 1490 között időszakot mutatja, világossárgával a legkorábbi időszakot, a későbbieket pedig egyre sötétebb sárga színekkel illusztrálták. A településekre kattintva láthatjuk a pontos dátumot, mikor járt ott Mátyás és az ehhez fűzött tudományos lábjegyzeteket, illetve a középkor oklevél eredeti szövegét is elolvashatjuk. Hangsúlyozta, hogy a jövőben szeretnének további uralkodókkal is kibővíteni az alkalmazást, mint például Luxemburgi Zsigmonddal és Hunyadi Jánossal.
Az alkalmazás itt érhető el: http://matyaskiraly.mnl.gov.hu/index.php.

Az esemény végén megvásárolható volt mindkét névértékű érme. Az ezüst emlékérmét még három hónapig, a színesfémből készült érmét pedig még egy évig lehet megvásárolni a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (1054 Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházában (https://penzvero.hu/).

Fotók: Varga Máté (MNL OL)

Utolsó frissítés:

2019.03.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges