Magyar genealógia az Eiffel-torony árnyékában

Francia-magyar genealógiai együttműködés
2016.03.18.
Második alkalommal került megrendezésre Párizsban a Grand Salon de la Généalogie rendezvény, melynek szervezője az Archives et Culture könyvkiadó vezetője, Mme Marie-Odile Mergnac. Az Eiffel-torony közelében található helyszínt ezúttal is Párizs város XV. kerületének Polgármesteri Hivatala biztosította a résztvevők számára, 2016. március 11. és 12. között. A szalonban két napon keresztül ismerkedhettek a genealógia rejtelmeivel a kezdő és a már nagyobb tudás birtokában lévő érdeklődők. A hétvégén az előző évi látogatói létszámot jelentősen felülmúlva, mintegy hatezer látogató kereste fel a színvonalas rendezvényt, melyre nem csak Párizsból, hanem a vidéki Franciaországból, többek között a távoli Marseille-ből is érkeztek látogatók.

Grand Salon de la Généalogie honlapja

Az eseményen főként francia családfakutató egyesületek, cégek képviseltették magukat az ország különböző régióiból (Normandia, Korzika, Burgundia, Elzász, Languedoc, Bretagne stb.) illetve a Maghreb térségből. Közép-Kelet-Európát levéltárunkon kívül egy lengyel családfakutató képviselte.

A könyvkiadó meghívására a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának két munkatársa, Szerényi Ildikó és Török Ádám vett részt a rendezvényen. A szalonban a magyar standnál összesen 74 kutató kért szakmai konzultációt. Jelentős számú érdeklődő kereste meg a magyar kollégákat a Trianon előtti Magyarországra vonatkozó genealógiai kérdésekkel, mivel a régiót egyedül Magyarország képviselte. A konkrét szakmai kérdések mellett a közönség érdeklődése a magyar történelemre és kultúrára is kiterjedt.

A magyar stand középpontjában a március folyamán francia nyelven megjelent genealógiai témájú, gazdagon illusztrált szakkönyv (Keresem magyar őseimet! - Retrouver ses ancêtres hongrois) állt, melyet a kiadó felkérésére Berkes József és Szerényi Ildikó készítettek. A publikáció megjelenésében szerzőként közreműködött még Török Ádám, Türke Gábor és Komlósi-Gera Zsófia is, kik szintén jelentős kutatószolgálati tapasztalattal rendelkeznek. Az előszót dr. Rácz György, az MNL OL főigazgató-helyettese írta. A Magyar Nemzeti Levéltár és az Archives et Culture kiadó közös kiadványa megrendelhető közvetlenül a francia kiadótól ezen a linken.


 

Utolsó frissítés:

2020.11.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges