Levéltári Éjszaka

KARNYÚJTÁSNYIRA A TÖRTÉNELEM
2011.11.14.
Előadások, raktárlátogatás, kamarazenei koncert, barokk táncház, nosztalgiafotózás, éjszakai divatóra Náray Tamással és még sok érdekesség a Magyar Országos Levéltár november 19-i rendezvényén.

2011. november 19-én rendezi meg a Magyar Országos Levéltár a Karnyújtásnyira a történelem - Levéltári éjszaka sorozat idei rendezvényét a Budavári Őszbúcsúztató Éjszakák keretein belül, amelynek vendége Náray Tamás lesz. A divattervező a 23:00 órakor kezdődő beszélgetés alkalmával az örök nő és a divat szüntelenül változó kapcsolatáról és – a közeledő advent jegyében – az ünnepek fontosságáról vallott gondolatait osztja meg a vendégekkel. És mivel a látvány minden szónál többet mond, a beszélgetést egy külön erre az alkalomra összeállított mini divatbemutató fűszerezi.

Az érdeklődők emellett a levéltár női szerepeket bemutató projektjének részeként 18:00 órától megtekinthetik majd azt a rendhagyó időszaki kiállítást, amely szokatlan szemszögből, egy különleges asszony, Barkóczy Krisztina férjéhez írott levelein keresztül mutatja be a Rákóczi szabadságharc történetét. A kiállítás egyik legszebb darabja egy 18. századi női öltözék rekonstrukciója, amelyet Náray Tamás készített egy Károlyi Kláráról festett 18. századi portré alapján.

 

18:00 és 23:00 óra között a magyar történelem ismert és kevésbé ismert nőalakjait bemutató érdekes előadásokat hallgathatnak a látogatók, akik kivételesen az egyébként szigorúan zárt levéltári raktárakba is bebocsátást nyernek, hogy eredeti őrzési helyükön tekinthessenek meg néhány kiemelkedő történeti értékű iratot.

A barokk kor hangulatát kamarazenei koncert, barokk táncház és nosztalgiafotózás eleveníti fel. A kávéházban egy csésze tea vagy kávé és barokk receptek felhasználásával készített házi sütemények mellett a levéltárosok szívesen beszélgetnek minden érdeklődővel a levéltári munkáról, és nem marad el az évek óta igen népszerű kézműves program sem.

A részvétel ingyenes.

A Budavári Őszbúcsúztató Éjszakák további programjai

 

Utolsó frissítés:

2015.07.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges