Kutatószolgálati videók - Útmutató kezdőknek

Az MNL kutatószolgálatának videósorozata
2022.04.26.
Formabontó videósorozatot indított útjára a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának kutatószolgálata, amely a levéltári kutatás, a levéltári struktúra megismeréséhez nyújt bárhonnan elérhető segítséget a kezdő kutatók számára. A 2022 februárjától minden héten új résszel jelentkező sorozatot a levéltár online felületein követhették az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Információs Irodáját több ezren keresik fel évente. A most induló sorozat az itt felmerült leggyakrabban ismételt kutatói kérdésekre épülnek, kiemelve és összegyűjtve azokat az információkat, amelyek a levéltári kutatás elindításához alapvetők. A videókban jelentős hangsúlyt kap az online kutatás és a kutatást segítő elektronikus tartalmak – az elektronikus levéltári nyilvántartórendszer és a segédletek – bemutatása is. 

A filmeket kísérő animációk kialakításának koncepciója három fő motívumra épül: elsőként a levéltár digitális jellegére, a levéltár épületét jellemző gazdag belsőépítészeti formavilágra, végül a körforgásra, ami levéltár és a társadalom kapcsolatát hivatott érzékeltetni. Ebben az összefüggésben a körforgás részei az irat, a levéltáros, a levéltárba érkező kutató és a társadalom.

A kulcs az iratok megtalálásához levéltárosok kezében van, szerepük, hogy a levéltárba érkező kutatót eljuttassák a számára fontos iratokhoz. A kutató a szakértelmének köszönhetően értelmezi a levéltári iratot, a benne lelt információkat pedig könyv, vagy tanulmány formájában teszi elérhetővé a társadalom számára. A feltárt levéltári adatok tudományos vagy személyes kontextusba helyezve a társadalmi tudat részévé válnak, formálják a múltról alkotott véleményünket és ismereteinket, magyarázzák a jelenünket és utat mutatnak a jövőbe.

A levéltári kutatás során feltárt források egy olyan kirakósjáték részei, amelyek a történelem titkaiba engednek betekintést. A kutatás időutazás jellege, majd a rátalálás, a megértés és az összefüggésekben való elhelyezés öröme teszi a levéltári kutatást élménnyé.

Kövesse videóinkat és tegye velünk élővé a történelmet a Magyar Nemzeti Levéltár kutatójaként!

 

 

A bemutatott részek:

 

Az elsőként jelentkező Lehetőségek és keretek című rész egyszerű, hétköznapi példán keresztül mutatja be egy személy utáni kutatás lehetséges módozatait. A közigazgatási struktúrák változásainak figyelembevételével a példát egy 20. századi és 18. századi személy keresésével is szemlélteti, rámutatva arra, hogy a kutatást mindig az eredeti közigazgatási környezet működésébe ágyazva lehetséges megkezdeni. A videó további buktatókra – a nyelvi akadályokra és a kutatási korlátozásokra – is felkészíti a kezdő kutatókat.

 

Hogyan kezdjünk hozzá? című részben jelentős hangsúlyt kap az online kutatás és a kutatást segítő elektronikus tartalmak – az elektronikus levéltári nyilvántartórendszer és a segédletek – bemutatása is.

 

Ablonczy Balázzsal a Levéltár körül - Igazi különlegességként egy tapasztalt történész, Ablonczy Balázs személyes benyomásain keresztül is megismerhetik a levéltári kutatást az érdeklődők a harmadik részben.

 

A gyűjtemény, amelyet a Magániratok és gyűjtemények c. részből megismerhetünk, a legrégebbi és legértékesebb levéltári kincseinket őrzi:

 
 
1945 előtti kormányszervek iratai - Az ötödik epizódban az 1526 és 1944 közötti időszakban keletkezett minisztériumi jellegű központi kormányszervek, bírósági szervezetek, helytartótanácsok iratanyagával ismerkedhettek meg.
 

 

1945 utáni politikai kormányszervek és pártok iratai - Ebbe a gyűjteménybe kerültek többek között a tövényhozás, a végrehajtó hatalom, az ellenőző szervek és a jogszolgáltatási szervek iratanyagai is.

 
 

1945 utáni gazdasági kormányszervek iratai - A hetedik epizódban bemutatjuk a levéltár azon gyűjteményét, mely az 1945 utáni időszakban keletkezett országos hatáskörű gazdasági kormányszervek iratanyagát őrzi.

 

Gazdasági szervek iratai - A nyolcadik epizódban bemutatjuk a levéltár azon gyűjteményét, mely a gazdasági szervek jórészt 20. századi iratanyagát őrzi, de találkozhatunk itt 1585-ös bejegyzéssel is.

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2022.05.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges