Könyvbemutató - Molnár Tibor: In nomine Domini!

A Kalocsai Érseki Szentszék által egyházilag holttá nyilvánított első világháborús bácskai katonák adattára
2021.09.06.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára a Nagy Háború Kutatatásáért Közhasznú Alapítvánnyal együttműködve könyvbemutatót szervez 2021. szeptember 13-án, hétfőn 11 órától az intézmény 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4. szám alatti épületében.

Az első világháború a magyarság számára meghatározó jelentőségű „Nagy Háború”, amelynek a végkimenetele sorsdöntően meghatározta egész XX. századi történelmét, s következményei a mai napig hatnak. 661ezer fős emberveszteségével a korabeli Magyarország több katonát vesztett ebben a háborúban, mint a magyarság a korábbi történelme során vívott háborúiban együttvéve.

Az első világháború centenáriuma idején megtörtént a háborús veszteségek legismertebb katonai és polgári közigazgatási forrásainak a feldolgozása, az adatok 2020 óta már elektronikus adatbázisokban is elérhetők. Ezek létrehozásában a Magyar Nemzeti Levéltárnak is meghatározó szerepe volt és közzétételükre az általa működtetett Adatbázisok Online felületen is sor került. Ezek az adatbázisok azonban a korabeli eljárási gyakorlatok és források hiányosságai miatt korántsem teljesek, illetve a polgári halotti anyakönyvi adatok csak a mai Magyarország területére vonatkoznak.

Magyar és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű és példaértékű az a kutatómunka, amit a mai Magyarország határain túl Molnár Tibor, a zentai Történelmi Levéltár munkatársa 1999 óta végez. Az elmúlt 22 év során megjelent hat kötetében az első világháborús veszteségkutatás módszertanát fokról fokra haladva dolgozta ki a Délvidék bácskai területe esetén.

A szerző új kötetében a háborús veszteségkutatás egy eddig teljesen ismeretlen forrástípusát, a római katolikus egyház által az újra házasságot kötni szándékozó özvegy kérésére lefolytatott holttányilvánítási eljárások dokumentumait vizsgálja. Az elcsatolt bácskai területek esetében a Kalocsai Érseki Szentszék volt illetékes ezek lefolytatásában és az ítéletek meghozatalában. A páratlan adatgazdagságot rejtő irategyüttest a Kalocsai Érseki Levéltár őrzi. A kötetből 84 bácskai településen élt összesen 1334 személy holttányilvánítási eljárását és adatait ismerhetjük meg. A különleges források segítségével az egyes személyek sorsán túl katonai alakulatok, események eddig ismeretlen történetei is feltárulnak előttünk, amelyekből a kötetben szintén ízelítőt kaphatunk.

A háborús veszteségkutatások folytatásához bevonható új forrástípus feltárása a Kárpát-medence egésze esetében is új és gazdag eredményeket hozhat, amit elektronikus adatbázisként is célszerű közzétenni.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában a Délvidékiek a nagy háborúban sorozat 4. köteteként Zentán 2021-ben megjelent mű a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával látott napvilágot.

 
Köszöntőt mond:
 
Dr. Szabó Csaba
főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár
 
Exc. és Ft. Dr. Kovács Gergely
gyulafehérvári római katolikus érsek
 
A kötetet bemutatja:
 
Pintér Tamás
főosztályvezető, MNL 
 
 
A részvétel regisztrációhoz kötött:
 
A rendezvény helyszíne: 
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára
Kiállító- és konferenciaterem
Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2–4.
 
(A rendezvényen felvételek készülnek.)
 
 
 

 

Letölthető meghívó

 

 

Utolsó frissítés:

2021.09.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges