Konstantinápoly Budapesten

Kiállítás az Isztambuli Magyar Intézetben
2019.12.12.
Konstantinápoly Budapesten címmel nyílt kiállítás 2019. november 28-án az Isztambuli Magyar Intézetben.

A Budapest Lágymányos területén 1896–1897 közt állt „Konstantinápoly Budapesten” elnevezésű szórakozónegyed épületeit és a korszakot meghatározó orientalizmus magyarországi építészetre gyakorolt hatását bemutató kiállítás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék és a Magyar Intézet közös szervezésében, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára közreműködésével valósult meg.

 

 

A csupán két szezonon keresztül működő mulatónegyed épületeit 1896-ban Gerster Kálmán (1850–1927) tervezte, akinek hagyatékát az intézményünk tervtára őrzi. A tárlat az észak-afrikai, ibériai és mór elemeket ötvöző, a negyedre vonatkozó mintegy 40 tervből 28 darab restaurált és digitalizált tervrajzot (köztük helyszínrajzokat, alaprajzok, metszeteket és homlokzatokat) mutat be másolatban. Emellett az érdeklődők megtekinthetik a Budapest Főváros Levéltára, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Országos Széchényi Könyvtár, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, illetve a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Filmarchívum budai Konstantinápolyhoz kapcsolódó anyagait is. A kiállítás a magyarországi közgyűjteményekben fellelhető, az épületegyüttesre vonatkozó korabeli hírek, cikkek, anekdoták, hirdetések, plakátok, a negyed megnyitásakor osztogatott emlékérem, térképek, filmek és képek gazdag felvonultatásával jól illusztrálja a 19–20. század fordulójának fokozott érdeklődését a meseszerűnek és egzotikusnak elképzelt „kelet” iránt. 

A 2020. január 12-éig megtekinthető tárlat a szervezők és kurátorok (Kovács Máté Gergő, Kiss Zsuzsanna Emília és Rabb Péter) tervei szerint 2020-ban Budapesten is bemutatásra kerül.

 

Utolsó frissítés:

2019.12.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges